diumenge, 14 de juny del 2015

CONSEQÜÈNCIES DE LA SUPRESSIÓ DEL DINER EN EFECTIU

S’està parlant de que països com Dinamarca estan estudiant suprimir el diner en efectiu: bitllets i monedes.
Per tant, totes les transaccions es realitzarien electrònicament utilitzant diversos sistemes. Un d’aquests sistemes seria el telèfon mòbil i l’altre les targetes de crèdit que incorporarien nous mecanismes, com per exemple sistemes com el contactless, que ja estan integrant a les targetes les diverses companyies.
Aquest sistema permet realitzar petites compres (fins a 20€) només apropant la targeta al lector i sense haver de posar el pin. Un sistema perfeccionat al que va ser la targeta moneder que, prèviament havies de carregar per a pagar petites compres o serveis.
Per tant ens haurem de familiaritzar ràpidament en aquests nous sistemes que, de ben segur, s’integraran ben aviat en tots els àmbits de la ostra vida. Sense anar més lluny, fa uns dies, a l’estació de Sant de Barcelona, ja hi havia màquines de vending que acceptaven els sistemacontactless fins una despesa màxima de 5€.
Però a mi, tota aquesta situació, m’ha fet pensar en un altre fet. Si desapareix el diner en efectiu, sobre tot els monedes, desapareixeran també els captaires? O les entitats financeres els hi entregaran terminals per a que la gent els hi pugui donar almoina virtualment?
Sobre tot en temps de crisi et trobes freqüentment amb gent que demana per a una barra de pa, per a completar el cost d’un bitllet de tren o, simplement perquè està a l’atur, no cobra cap prestació i té dona i dos fills petits a qui mantenir...  
Per una vegada, sembla que la societat s’ha avançat a la picaresca, encara que no dubto que s’inventaran alguna cosa abans de deixar de demanar.