dilluns, 29 de juny del 2015

El xantatge de Mas a l'ANC i Òmnium

SAÜL GORDILLO
Periodista

Ho ha tornat a fer. El president Artur Mas ha posat noves condicions per concórrer a les eleccions «plebiscitàries» del 27 de setembre. Lluny de respectar els seus acords del gener amb Oriol Junqueras davant els notaris de l'Assemblea, Òmnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Mas es va envoltar dissabte de càrrecs i militants de Convergència -no hi van tenir cabuda els d'Unió, segrestats en un tens consell extraordinari que evidenciava la fractura interna- per llançar el seu nou guió, que requereix manual d'instruccions.
La derrota de Xavier Trias a Bar-celona i les proclames de «sí se puede» a la plaça de Sant Jaume durant l'elecció d'Ada Colau com a alcaldessa han provocat pànic en l'entorn presidencial. Mas juga amb foc al situar el món de Colau com a enemic del procés sobiranista, una operació que pretén mobilitzar el seu electorat però que dilapida les últimes aproximacions entre l'alcaldessa i les entitats sobiranistes per ampliar el perímetre de l'independentisme.
Ara la pilota és a la teulada de l'ANC i Òmnium, que poden acabar trencant-se internament perquè entre els seus socis hi ha votants de CiU, ERC, CUP i fins i tot d'ICV. Mas fa la impressió de tenir por, de no creure's que pot guanyar el 27-S, i opta, egoistament, per tensar la corda amb les entitats que presideixen Jordi Sànchez i Muriel Casals. És un xantatge que si no rep resposta afirmativa tindrà conseqüències imprevisibles, una d'elles la de no convocar les esperades eleccions. Resulta paradoxal que hores després d'acumular un gran crèdit entre el públic sobiranista per la seva ruptura amb la Unió antiprocés, el president llanci una operació tan confusa. Benvinguts al caos.