dimarts, 16 de juny del 2015

L’AGÈNCIA TRIBUTÀRIA L’HA TORNAT A ‘LIAR’

Ja m’estranyava a mi que passés la campanya de la renda sense parlar d’alguna situació controvertida similar a les que s’han donat en exercicis precedents.
Intentaré ser breu i didàctic. Al BOE del passat 24 d’abril es ca publicar una Ordre Ministerial en la que es reduïen per a l’any 2014 el rendiment de diversos productes agraris i ramaders. Fins aquí res de nou, ja que cada any en surt una de similar.
Altres anys he comentat, per exemple, la discriminació que pateixen els cítrics de Tarragona respecte als de Castelló. Aquests productes (ja sigui mandarina o taronja) tenen, d’entrada un rendiment del 0,34 es a dir, de cada 100 euros de venda, només 34 son benefici computable a la declaració de la renda.
L’Ordre Ministerial del 24 d’abril redueix fins el 0,19 els cítrics produïts a Tarragona i el 0,13 els de Castelló. És com si al riu Sénia hi hagués una frontera meteorològica que condicionés la climatologia dels territoris que hi ha al N i al S.
Per tant, aquests rendiments són els que s’havien d’aplicar a les rendes del productors de cítrics i cal suposar que tothom s’ho estava aplicant correctament.
Ara bé, resulta que el passat divendres dia 12 hi torna ha haver una Ordre Ministerial que rectificar, entre d’altres productes, els cítrics de les comarques catalanes del Baix Ebre i el Montsià i estableix un nou rendiment: el 0,09%.

- I què passa amb totes les rendes presentades i on s’havia aplicat l’anterior rendiment del 19%?
- Com s’ha de procedir en els casos de que calgui una rectificació de la declaració de la renda, ja sigui perquè ha sortit a pagar o bé perquè tens el dret a una devolució per un  import superior?    

Segons els tècnics de l’Agència Tributària de Tortosa, quan acabi el termini de presentació voluntària de la renda (30-06), tots aquells que vulguin que se’ls revisi la declaració presentada amb el 0,19 de rendiment, hauran de presentar  un escrit sol•licitant-ho expressament.
Però ah! Quan es fa la declaració de la renda, si tens diversos rendiments de productes agraris (cítrics, olives, garrofes, ametlles, etc.), no cal justificar quin rendiment correspon a cada producte, però ara sí. Ara s’hauran d’aportar els corresponents rebuts (o factures en el seu cas), així com també els corresponents rebuts de l’IBI o d’altres justificants per a verificar que els conreus es troben a les comarques afectades pel nou rendiment.
Com que no és la primera vegada que passa, cal qualificar la situació de vergonyosa i, sí, els pagesos que es troben en aquesta situació tenen motius suficients per a indignar-se.