dilluns, 5 d’octubre del 2015

ENS AIXECAREM!

La diada del segon aniversari de Xiqüelos i Xiqüeles del Delta no va ser la somiada, tot i comptar amb la presència d’una de els colles punteres dintre del món casteller com és la Joves Xiquets de Vall que tal com van anunciar van fer un castell de 9 convertint així la plaça de la Vila d’Amposta en plaça de 9 (i per extensió les Terres de l’Ebre, ja que mai se’n havia fet cap al nostre territori) i els Bordegassos de Vilanova que també van fer una gran diada. Però de vegades passa. Quan tot sembla que està a favor, al final arriba la decepció...  
La nostra colla només va poder descarregar un dels 3 castells que va intentar (un per dues vegades): 3d6, 5d6 (2) i 4d6 (l’únic descarregat) i, òbviament  els pilars de 4.
La Jove Xiquets de Valls va estar a l’alçada anunciada. Portaven dies dient que convertirien les Terres de l’Ebre en territori de 9, ja que mai abans s’havia fet un castell de 9 als conjunt de les nostres 4 comarques. Concretament va ser un 3d9f que, només veure’l muntar ja és tot un espectacle. Va ser, sense dubte, el moment més important de la nit i, el públic assistent així els hi va reconèixer amb un llarg i emotiu aplaudiment. Les altres construccions dels Joves van ser un 2d8f, un 4d8 i un vano (o súper vano) de 5. 
L’anècdota de la jornada la va protagonitzar un dels castellers de la torre de 8 dels Joves, una construcció força inestable. Quan ja el castell es considerava descarregat, quan anava a baixar, va fer el pi a sobre dels que quedaven per a baixar posteriorment cap per avall. Desgraciadament aquest fet tan singular em va agafar a mi (i imagino que a la majoria dels presents) per sorpresa i no varem poder immortalitzar el moment. Al recull de fotos de l’Aguaita.cat, hi ha una foto feta per Sofia Cabanes on es pot veure el descens del casteller vallenc.
Per la seva part, els Bordegassos de Vilanova també van fer una magnífica actuació dintre de les seves possibilitats. El castell més destacat va ser un 5d7.
La nostra colla no va voler acabar l’actuació sense retre-li un nou homenatge a Martí Guillén,Martinet, que com sabeu va traspassar recentment. Posteriorment, i tal com ve sent tradició, es van fer tants pilars de 3 com pobles hi ha representats a la nostra colla. Ja sabeu que una de les grans virtuts de la nostra colla és tenir representants de la majoria de pobles del Montsià, alguns del Baix Ebre i fins i tot de Vinaròs (Baixa Maestrat)
Estic segur que a la següent crònica que escriure podré explicar una gran actuació que posarà les coses al seu lloc. No sé si encara és prematur per a parlar del pilar de 5 i algun castell de 7, però haurien de ser els reptes per a la propera temporada.

Per cert. Trobo que estaria bé que es pengés una placa commemorativa del 3d9f de la Joves Xiquets de Valls a la façana de la Casa Consistorial. (De fet ja li vaig dir ahir a un regidor de l'equip de govern i em va dir que ho consultaria...)