dijous, 26 de novembre del 2015

LA GASTRONOMIA EBRENCA

Ternasco del restaurant lo Racó de Mas de Barberans. 
Ahir els restaurants Torreó de l’Indià de Xerta i les Moles d’Ulldecona van conservar l’estrella Michelin que se’ls hi va concedir fa 7 i 2 anys respectivament.
Potser hi ha gent que no donin importància a aquest detall, però per a mi significa un plus afegit de cara potenciar el turisme de les nostres comarques.
Sempre he dit que som uns afortunats a l’hora de comptar amb unes excel·lents matèries primes: oli, verdura, llegums, cereals (arròs), peix i marisc, carn... Ingredients bàsics i necessaris per a donar qualitat a qualsevol cuina.
Encara que la cuina tradicional ebrenca es base en aquells plats que s’han fet tota la vida, els joves cuiners, la fornada que ha passat per les escoles de cuina que hi ha per exemple a Cambrils i Benicarló, introdueixen nous ingredients i elabores noves receptes que, tot i conservar la tradició, li donen un toc de sofisticació i, per suposat, de creativitat.
La història de la humanitat està plena de pioners, d’aventurers que un dia van decidir fer allò que ningú havia fet abans. A les Terres de l’Ebre aquests aventurers han estat Fran López del Torreó de l’Indià i l’amic Jeroni Castell de les Moles.
Jeroni explica sovint que va entrar a la cuina per casualitat. De fet, jo encara el recordo fent pollastres a l’ast els estius a Peníscola. Finalment va decidir obrir un restaurant molt prop d’Ulldecona, el seu poble, al lloc que havia ocupat una antiga pedrera al costat de la carretera de la Sénia. Però un dia el cuiner es va fer malalt i va haver de ser ell qui va haver d’entrar a la cuina. O això o tancar mentre el cuiner es posava bo. No tenia més alternatives...
Tot el territori està ple de bons restaurants que, com he dit abans, solen elaborar productes tradicionals basats amb la cuina de mercat i de temporada. Però vull fer menció expressa a la cuina del Delta de l’Ebre.
Quan algun foraster em pregunta on pot anar a menjar al Delta, la veritat és que m’ho posen molt difícil. Evidentment no els he provat tots i, per tant, solc recomanar aquells on hi vaig de tant en tant o dels que n’he sentit a parlar bé.
El Poble Nou del Delta està ple (tot i el menut que és el poble) d’excel·lents restaurants: Can Faiges, Casa Paquita, l’Agadir, el Pati d’Agustí... Una mica més cap a Amposta, al costat de la llacuna de l’Encanyissada, troben el restaurant Casa de Fusta de l’amic Lluís Garcia, una de els persones que més coneixen el territori i la gastronomia autòctona. I entre el Poble Nou i la Punta de la Banya, molt prop de la llacuna de la Tancada, està el restaurant del càmping la Tancada que, com sempre dic, passa inadvertit per aquell visitant que no coneix la zona.
Des de la seva creació l’any 1993, el cuiner ha estat Pepe, el patriarca. Pepe ha aconseguit que els seus arrossos estiguin entre els millors del delta que pràcticament equival a dir que són dels millors de Catalunya. Però Pepe es fa gran i la seva il·lusió és que siguin els seus fills Josep i Xavi els que continuïn amb el projecte que va iniciar. De fet Xavi és un xef experiment que va treballar, entre d’altres llocs, 3 anys a un restaurant de París que tenia una estrella Michelin. És imminent que el restaurant del Càmping la Tancada canviï la carta introduint els nous plats que elaborarà Xavi, però conservant aquells que tenen més acceptació de l’antiga carta. També vol fer un menú exclusivament per a vegetarians. 
Parlant d’arrossos, el Racó del Riu de Sant Jaume d’Enveja té a la carta més de 30 especialitats que, segurament el converteixen en el que més oferta dóna d’aquest producte tradicional.
El canvi que es preveu a la Tancada ja fa anys que es va produir a Can Batiste de la Ràpita. Batiste, el pare, va passar el testimoni als fill que també han renovat la carta i s’han decantat més cap a la cuina d’autor. També a la Ràpita estan el Tapasanta, Can Mañá, la Ribera i un llarg etcètera.
I a l’altre costat de riu (no domino tant la zona), també té excel·lents restaurants sobre tot a l’Ampolla i Deltebre, com per exemple Casa Rius, Hotel Delta Park o Casa Nuri (tots tres a Deltebre)