dilluns, 28 de desembre del 2015

Els socialistes s'han salvat del desastre

CARLOS ELORDI
Periodista

En el moment que s'escriu aquesta nota no hi ha celebracions davant la seu del PP ni tampoc davant la del PSOE. Els dos partits han patit una patacada que no és menys dura per haver sigut prevista per les enquestes. Però la intensitat política és diferent en cada cas. El PP, malgrat haver sigut la formació més votada, ha entrat en un terreny de debilitat i de dependència d'altres forces que pot produir els resultats més dispars, però en tot cas molt inquietants. En canvi, tot indica que el PSOE s'ha salvat del desastre que gairebé tothom donava per fet fins avui mateix.
Malgrat haver obtingut els pitjors resultats des del 1977, el partit dePedro Sánchez, amb els seus 90 escons, ha mantingut el tipus i segueix sent una referència imprescindible en l'escenari polític espanyol, però no pas en el català ni en el basc. Malgrat que amb els socialistes no se sap mai, aquesta impressió permetria pronosticar que no hi haurà la traumàtica crisi interna en el partit que molts preveien que es produiria després de les eleccions generals. Hi haurà crítiques i tensions, però tot indica que Pedro Sánchez seguirà en el càrrec.
Més difícil és preveure quina postura adoptarà el PSOE en la complexa i incerta situació general que els resultats han creat. I, en primer lloc, què farà en la votació d'investidura de Mariano Rajoy, primer acte del nou Parlament i que pot ser l'últim si el líder del Partit Popular no obté la majoria necessària per aconseguir la presidència.

LA DIFÍCIL INVESTIDURA

Les xifres són contundents. Hi ha, en principi, més escons que votarien contra Rajoy dels que ho farien a favor o s'abstindrien. Si el PSOE vota no, juntament amb Podem, Esquerra, Democràcia i Llibertat, Geroa Bai, Izquierda Unida i Bildu, Rajoy seria rebutjat. Després d'això, només una nova candidatura, possiblement encapçalada per Sánchez, podria evitar que s'haguessin de repetir les eleccions.
La posició del PSOE en la votació d'investidura és, per tant, la incògnita crucial del futur més immediat. Si s'absté, com farà Ciutadans i pot ser que també el PNB i Coalició Canària, donarà el govern a Rajoy. Si vota no, el traurà d'escena. La hipòtesi d'una coalició de govern entre el PP i el PSOE, que ha tornat amb força en els cenacles polítics, se situa en un escenari posterior al de la investidura. I fer càbales al voltant d'aquestes possibilitats quan encara no se n'ha substanciat el pas previ és prematur.
Es pot preveure que els socialistes rebran pressions molt fortes perquè s'abstinguin. Però la nova realitat política que s'ha creat després del 20-D pressionarà en el sentit contrari. Hi sobresurt, marcant-la, l'èxit de Podem, que és el d'una esquerra sui generis que ha aconseguit un excel·lent resultat proposant un canvi profund. Però a aquesta dada s'hi afegeix que el PSOE pot haver salvat els mobles gràcies al fet que Sánchez també ha entonat un discurs de canvi que qualsevol forma de posterior entesa amb el PP trairia. Els resultats confirmen un clar reforçament de l'esquerra. Els socialistes correrien molt seriosos riscos si sortissin d'aquest corrent.