dimecres, 30 de desembre del 2015

Viacrucis nadalenc

XAVIER BRU DE SALA
Escriptor

Un dels millors invents del cristianisme va consistir a superposar el naixement de Jesús a la festa romana de les saturnals. Les saturnals celebraven l'inici del nou cicle de la natura. Pels habitants de la franja que comença més amunt del tròpic i acaba a prop de l'Àrtic, aquests són, des dels temps més antics, els dies més importants de l'any. El Sol ha anat baixant cap a l'horitzó al llarg de la tardor. Si continua així desapareixerà per sempre més. Foscor, fred, nit eterna. Cors primitius encongits. Però vet aquí que el Sol atura el seu descens. Vet aquí que al cap de pocs dies comença a remuntar. Més llum, més escalfor. ¡Tot tornarà a renéixer! ¡Salvats! No hi ha festa més important.
Tan positius eren els sentiments dels nostres avantpassats, que la versió romana de la festa no tan sols dictaminava vacances, també escolars, sinó que comportava pau, perdó, il·lusió, germanor i igualtat social. Per les saturnals, fins i tot els esclaus es podien vestir com els seus amos i, per un dia, menjar com ells. A la festa només li faltava una corona i els calculadors estrategs cristians la van trobar. ¿Que Jesús no va néixer a l'hivern? Evident, però es tractava de fagocitar l'imperi romà i apropiar-se de tot, començant pel calendari. Per això el nostre Nadal és perfecte. ¿Qui es resistiria a celebrar el naixement d'un infant innocent destinat a salvar el món? És tan bonic, tan ben trobat, que no perd valor ni si es tracta d'un subterfugi. Aquest és el sentit del Nadal. I és romà. I és pagà. I el superstrat cristià hi encaixa a la perfecció.
És per això que els bons i els mal cristians haurien d'incorporar al pessebre la figura, tan popular, del dimoni escuat i bastonejat pels pastors, però amb el rostre de Rajoy. A la punta més allunyada, un altre dimoniet, disfressat d'Antonio Baños. ¿No podíeu deixar que ens mengem els torrons en pau? ¿No podem fer vacances de vosaltres? Doncs no. Si el papa Bergoglio no fos tan bo i no hagués de dissimular la seva feblesa pels cupaires, segur que els excomunicaria tots plegats, amb carrisqueig dental de la dreta catòlica i per a més glòria de l'esquerra alternativa. ¿Qui va triar la data del
20-D? Rajoy. ¿Qui la vigília dels innocents per enlairar o enfonsar el president? La CUP. ¡Culpables! Poques famílies se salvaran de parlar de política.
Els romans disposaven de dos col·legis, el dels harúspexs i el dels àugurs, que els cristians van suprimir. Tots dos estaven especialitzats a escrutar el futur i advertir dels perills. Els pastors de les ovelles cristianes, cada cop més addictes al monopoli de la veritat, van decretar l'exclusiva bíblica de les profecies, de manera que ni tan sols, liquidats els harúspexs i els àugurs, ens és permès compartir supersticions sobre les dates propícies als afers públics. Si encara existissin els àugurs i els harúspexs, ni les eleccions s'haurien celebrat el
20-N, ni l'assemblea de la CUP, aquest diumenge.
Tot i això, amb ànim no exclusiu de joc, podríem anunciar, en veu baixa i en el més estricte dels secrets, que el present cicle electoral no s'ha acabat, per molt que ho sembli. ¿Més eleccions, i de cara a la primavera? ¿Generals, autonòmiques o, posats a fer, de tot una altra vegada? El rabadà descarat del pessebre, harúspex amb samarra de pell de xai, entreveu la repetició de les generals i minimitza, en canvi, la possibilitat de noves eleccions catalanes.
COMENCEMper casa. Segons el pastoret, ni Mas ni març. No es repetiran les eleccions perquè el lideratge d'Artur Mas es va acabar amb la victòria insuficient del plebiscit. Tant si l'investeixen de president transitori com si no. En el primer cas, farà de president titella mentre una gran part dels seus miren de recular, amb el seu ja expressat beneplàcit, davant les expectatives que potser s'obriran a Madrid. En el segon, no gosarà convocar eleccions, i si li passa pel cap, el castigaran els mateixos que ara mantenen la seva candidatura per salvar l'honor dels independentistes d'esquerres. Junts pel Sí ha deixat d'existir. Catalunya vira a l'esquerra. El procés s'atura, a l'espera d'incorporar-hi l'esquerra i bescanviar Artur Masper Ada Colau. L'antic espai de CiU, avui en bancarrota, no té altre remei que recompondre's amb uns nous líders.
A Espanya les coses són més senzilles. Com que ja se sap qui mana, tan sols cal escoltar-los. Ordenen noves eleccions, convençuts com estan que molts vots de Ciutadans tornaran al PP i que molts votants del PSOE aniran a Podem. Dreta reforçada, esquerra més fragmentada.
Aquest Nadal comença un via crucis. I no s'acabarà ni per Setmana Santa.
Escriptor.