dimecres, 24 de febrer del 2016

LES DIPUTACIONS EN EL PUNT DE MIRA

Font de la plaça Imperial Tarraco, on està la sotsdelegació del govern central. 
Sembla ser que PSOE i C’s han arribat a un acord, encara que sembla que ningú en sap l’abast exacte, es a dir, si serà de govern (la suma de tots dos partits no és suficient per a investir a Pedro Sánchez) o d’un altre tipus, com per exemple si el PSOE aconsegueix el suport de Podemos, C’s s’abstindria i els hi donaria suport des de fora...
Para arribar a l’acord els uns i els altres han hagut de renunciar a punts bàsics del seu programa (el PSOE a la rebaixa d’impostos i C’s al contracte únic), però en altres aspectes sembla que s’han posat d’acord: la reforma express de la Constitució i la supressió de les diputacions provincials)
Anem a centrar-nos en el tema de les diputacions provincials. Potser a algú li pugui semblar un tema nou ni ocurrent. De fet ja fa molts anys que es va començar a parlar de suprimir-les (al menys 13), però com podeu veure, res ha canviat encara.
Retrocedim fins l’any 2003. Estàvem davant d’unes eleccions municipals i jo anava a la llista del PSC per Amposta. S’havia de fer un debat a Visió 3 (la televisió local d’Amposta de la que no hi ha cap referència directa a Internet) i es va creure oportú que anés en representació del meu partit. Recordo que un dels assistents era Joaquim Villagrasa de l’Aldea i un jove anomenat Jordi com a representant de CDC d’Amposta. Un dels temes que va sortir al debat va ser, precisament, la supressió de les diputacions...
Recordo que vaig dir en aquell moment que hi estava d’acord i que fins i tot ho veia factible, tot i que alguns del contertulians es mostraven escèptics. Recordo també que vaig posar l’exemple dels Governs Civils, que tot hi ha ver gaudit de molt de poder durant molts anys, finalment s’havien reconvertit en sotsdelegacions del govern central. Encara que me sembla que a la pràctica ha canviat ben poca cosa. De vegades crec que només el nom.
Abans d’entrar a analitzar la situació, recordo la primera vegada que vaig trepitjar la seu de la Diputació de Tarragona. Devia de ser el 87 o 88... Feia poc que s’havien traslladat al passeig de Sant Antoni (anteriorment compartien seu amb l’ajuntament tarragoní) i, només entrar, la primera sensació va se impactant. No estava acostumat a veure un edifici públic amb tanta llum i, sobre tot, ple d’obres d’art (tant pintures com escultures...) Era evident que havia costat molts diners... I és que tradicionalment les diputacions provincials han gestionat molts diners. I com més habitants té una província, molts més! Una bona part dels diners que reben els ajuntaments arriben via diputació... Potser així us anireu fent a la idea.
Però a part de repartir diners, té alguna finalitat més? Fa anys potser sí, ara ho ignoro. A la Galera, 3 cases més amunt de la nostra, hi havia un magatzem on s’hi tancaven vehicles de la diputació. I es que durant molts anys hi havia una brigada de manteniment de carreteres i el magatzem era propietat del caporal. El manteniment el feien a les carreteres propietat de l’organisme. Quan es va jubilar el caporal, la brigada va passar a Amposta, on sembla que tenia oficialment la seva seu. Però crec que al cap de poc va desaparèixer. També crec que la xarxa de carreteres de la Diputació van passar a dependre de la Generalitat de Catalunya. I no podria passar tota la seva infraestructura? Evidentment que sí. Però per a que sigui així cal que hi hagi voluntat per part dels nostres polítics.
Sempre es diu que tenim massa administracions, la paraula correcta és superposició. Fa uns anys, el PP va proposar la supressió de municipis per a estalviar... Però no va dir res de les diputacions i tampoc dels consells comarcals que es van crear per a col·locar gent propera al partit amb la que s’havia adquirit algun tipus de compromís.
Eliminar municipis seria, des del meu punt de vista, treure’ls l’autonomia municipal i per tant, hi estic en contra. Un poble, per petit que sigui s’ha de poder gestionar. Ara bé, suprimir la diputació i els consells comarcals no ho veig malament.
A part de tot això, recordeu que també existeixen els serveis territorials que depenen de la Generalitat... Un altre exemple de superposició de competències.
Una mica el que passa amb la policia: municipals, mossos, guàrdies civils, policies nacionals, membres del Cos Superior de Policia... Però això ja seria un altre tema.