dissabte, 19 de març del 2016

DESPROPÒSIT TOTAL

El Mundo del passat dilluns titulava:  La Generalitat maniobra para quitar al Estado miles de contribuyentes.
Després explicava que la Diputació de Barcelona (governada per CDC i ERC) ingressaria a l’Agència Tributària Catalana l’import de les retencions de les nòmines dels 5.000 treballadors que té en plantilla. També s’explicava que el sindicat UGT havia denunciat la falta de legalitat d’aquesta mesura.
Entenc que hi pot haver gent que estigui desitjant veure només la senyera penjada dels edificis oficials, la qual cosa voldria dir que Catalunya hauria esdevingut un estat independent. Però no es pot fer a corre-cuita i de qualsevol manera. Primer que res cal donar garanties jurídiques als ciutadans per a que aquests no surtin perjudicats.
Una altra qüestió: ¿Pot prendre la Diputació de Barcelona aquesta mesura de forma unilateral sense tenir en compte la voluntat dels seus treballadors? I si la mesura comporta conseqüències en forma de sancions, qui ho pagarà?
Fixeu-vos. L’ingrés de les retencions a l’Agència Tributària Catalana comporta automàticament, no ingressar l’import de les retencions a l’Agència Tributària estatal. Si aquest fet es considerat il·legal, la Hisenda estatal requerirà el pagament amb sanció i interessos a la Diputació.
Després arribarà l’hora de fer la declaració de la Renda. Els treballadors de la Diputació de Barcelona haurien de poder escollir on volen pagar els seus tributs. Segur que n’hi haurà que ho voldran fer a la Hisenda catalana, en canvi, d’altres potser voldran seguir fent-ho a la Hisenda espanyola. Llavors serà quan arribarà el veritable conflicte.
Si la Diputació opta pel que s’ha explicat, a part de les retencions ingressades a l’Agència Tributària Catalana, haurà de comunicar a aquesta (i en teoria només a aquesta)les retribucions pagades als treballadors, així com també als professionals i les retencions efectuades. Aquesta informació és que després serveix per a elaborar els esborranys quan arriba l’hora de la Renda o emetre els requeriments quan el total declarat no coincideix amb les dades que disposa l’administració tributària.    
La Hisenda espanyola no tindrà cap tipus d’informació i per tant, no requerirà a aquells treballadors que tot hi tenint obligació no disposi de les dades econòmiques. En canvi, aquells que optin per fer la Renda a Espanya, quines retencions s’aplicaran? La discordança serà total i per tant requeriment al canto i problemes no en vulguis més... Les coses s’han de fer bé i amb totes les garanties jurídiques pertinents.  
Ja sabeu el que diuen: És més fàcil fer-ho bé que malament. Quan ho fas malament, després, arreglar-ho encara te costa més... I si s’acaba arreglant...
Quan treballava a Vinaròs em van explicar la maledicció del gitano: ¡Pleitos tengas y los ganes! Perquè tot i guanyant-los, els problemes no te’ls treu ningú.  
Per cert aquest va ser tema de debat al Parlament. El grup del PP li va preguntar a Puigdemont i em va semblar que se'n anava per les rames i no va aclarir gran cosa. No és un tema menor...