dissabte, 26 de març del 2016

Trump president, segons 'Los Simpson'

Un episodi de la popular sèrie estrenat el 2000 va fabular amb la possibilitat que el candidat republicà arriba a la Casa Blanca

El 19 de març del 2000, fa exactament 16 anys, la Fox va estrenar un episodi de la sèrie ‘Los Simpson’ en què apareix Donald Trump com a president dels EUA. Quan es va estrenar aquest episodi, el número 17 de l'11a temporada (que per cert va ser considerat com un dels més fluixos d'aquella entrega), semblava clar que era una divertida ‘boutade’ més dels brillants guionistes d'una de les més enginyoses i exitoses produccions de la història de la televisió. Però 16 anys després, aquest exagerat gag ja no fa tanta gràcia. ¿Superarà una vegada més la realitat la ficció?

https://www.youtube.com/watch?v=oz7_JP7ROvA

Encara que hagin passat 16 anys des de l'estrena d'aquell episodi, titulat ‘Bart to the future’ (en referència a la pel·lícula ‘Retorn al futur), la possibilitat que la broma es pugui convertir en realitat (desagradable per a molts) ha provocat una considerable reacció als EUA. Així, a les xarxes ja han començat a aparèixer vídeos dels infatigables seguidors de les conspiracions en què busquen similituds entre el capítol i la realitat. I el cert és que hi ha algunes coincidències entre imatges de la sèrie del 2000 i vídeos de Trump en l'actualitat (2015) realment sorprenents.

https://www.youtube.com/watch?v=7aTNskAOUKs

L'interès que ha despertat aquesta capacitat de Nostradasmus dels guionistes de ‘Los Simpson’ ha portat la revista especialitzada nord-americana ‘The Hollywood Reporter’ a localitzar el guionista d'aquell episodi, Dan Greaney, que ha explicat que el significat d'aquell episodi va ser “una advertència a Amèrica. Una cosa així només semblava lògica com el pas previ a tocar fons -ha apuntat el creador de la història-. El vam emetre perquè era coherent amb la visió que teníem que Amèrica s'estava tornant boja", ha afirmat Greaney, que abans de fitxar com a guionista de 'Los Simpson' va treballar com a advocat.
En la trama d'aquest episodi, Bart Simpson fa amistat amb un indi que pot veure el futur. Així, aquest li explica que la seva germana substituirà el president Donald Trump com la primera presidenta heterosexual dels EUA, encara que l'herència que li deixa el controvertit multimilionari republicà és un país en bancarrota.
Segons Greaney, la decisió de presentar Trump com a president en la ficció va sorgir per justificar una crisi sense precedents. "Quan Lisa accedeix a la presidència, els EUA estan contra les cordes per la gestió de Donald Trump. Necessitàvem que (Lisa) es trobés amb una situació tan dolenta com fos possible i per això vam posar Trump com el seu predecessor en el càrrec", explica el guionista.
Malgrat l'enrenou que ha causat aquesta capacitat premonitòria (només en part, ja que de moment Trmps només és candidat), Dan Greaney li ha tret importància. Per a ell, aquesta situació qualsevol la podria haver vist: "Els Simpson sempre han abraçat la cultura americana i Trump només és el seu producte". Segurament Greaney està d'acord amb Truman Capote: "La diferència entre realitat i ficció és que la ficció ha de ser coherent".