dimecres, 25 de maig del 2016

LA PROPIETAT DEL MONUMENT DE TORTOSA

I ara resulta que l’Ajuntament de Tortosa no n’és el propietari del monument.

-Està dintre del terme municipal, però l’ajuntament no és el seu propietari –Va afirmar l’alcalde Ferran Bel fa uns dies-.

Dissabte per la nit, Canal 21 Ebre va oferir el reportatge Memòria del Monument realitzat pel periodista Gustau Moreno on es van poder escoltar veus a favor i en contra de la retirada del monument (tal com es coneix popularment el monument commemoratiu dels 25 Años de Paz inaugurat per Franco fa 50 anys)
Alguns dels que van intervenir explicaven com estava aquell dia Tortosa: repleta de gent. I no era per a menys! L’arribada de un cap de l’estat sempre suposa un esdeveniment i si s’afegeix que aquest era un dictador, un es pot imaginar perfectament com funcionava el tema.
Jo tenia 8 anys i tot i que no vaig anar, recordo que molts dels meus companys d’escola si que ho van fer. Es van organitzar autocars des de la Galera, així com dels altres pobles del partit judicial de Tortosa (cal recordar que per aquells anys no existien les comarques i encara menys el concepte Terres de l’Ebre)
Segons consta a la documentació estudiada per l’historiador Felip Monclús, el monument es va pagar, bàsicament, per l’Ajuntament de Tortosa i Diputació de Tarragona, encara que també hi van contribuir d’altres ajuntaments de la zona com per exemple el d’Alcanar.
Per a l'emplaçar es va aprofitar la pilastra d'un antic pont de pagament que va caure en desús quan es va construir el pont de l'Estat que era gratuït.    
La meva percepció és que Tortosa està molt dividida respecte al monument entre aquells que estan a favor de mantenir-lo tal i com està ara i els que promouen la seva immediata retirada. Personalment crec que s’ha esperat massa temps per a obrir un debat com l’actual, tot i que alguna vegada ja se’n havia parlat. Franco fa 40 anys que va morir i un ajuntament com el de Tortosa que ha tingut governs de tots els colors, però tots demòcrates i sense vinculacions amb el règim anterior, l’haurien d’haver plantejat la seva retirada molts anys abans.
Tot hi la divisió que s’intueix, el resultat és imprevisible. Una part de la ciutadania no acudirà a votar, ja sigui per manca de ganes o perquè creuen que per a retirar-lo no s’hauria de fer cap consulta, simplement s’hauria d’obeir la Llei de la Memòria Històrica.
Evidentment l’alcalde Ferran Bel entra en una contradicció important: Com es pot fer un referèndum vinculant sobre un monument que (segons ell) no pertany a Tortosa? Si el resultat de diumenge és favorable a la retirada del monument i bla, bla, bla..., Bel pot seguir negant-se a retirar-lo amb l’argumentació de que no en són els propietaris. Sembla que tot seguirà igual. Quina pena!      
Acabaré el meu escrit d’avui amb un argumentació de pes que ens va donar un company de treball una mica més jove que jo:

-Quan es va començar a construir el monument jo tenia uns dos anys. Cada dia passava amb el meu pare per allí i un dia li vaig preguntar: Pare, què estan fent?
I mon pare em va explicar que feia anys hi havia hagut una guerra i que aquell monument era per a recordar que mai més havien de tornar a passar uns fets com aquells. En aquella època encara no es parlava de memòria històrica, però mon pare ja tenia clar el concepte.

En acabar de dir això, tot i que va seguir parlant, ja vaig desconnectar. Com pot recordar les paraules pràcticament exactes que va dir son pare fa 50 anys i quan ell només en tenia 2?

Qui no té arguments és perquè no vol.