dissabte, 7 de maig de 2016

NI TAN SOLS M’HE ESTRENAT...

Dimarts passat em van donar una de les pitjors notícies que em podien donar: El Banc Central Europeu deixaria d’emetre els famosos Bin Laden’s, els bitllets de 500 euros. Què faré a partir del dia que deixen de fabricar els bitllets de 500€?
La notícia la va avançar dimarts un mitjà de comunicació americà (fins en temes com aquest se’n assabenten primer els americans que els europeus) i, efectivament, dimecres, crec que va ser el consell de ministres europeus va prendre la decisió de deixar de fer els bitllets de més import, els de 500€ a partir del 31 de desembre de 2018. El motiu no és un altre que la lluita contra el blanqueig de capitals, ja que el diner negre circulant, normalment ho fa en aquests tipus de paper moneda.
No sé si ho sabeu, però el país de la zona euro que més bitllets de 500€ mou és Espanya, això us donarà una pisca determinant de quin país és el que té més economia submergida. ¿Recordeu què no fa massa dies us parlava de l’índex d’atur que hi havia a Espanya i de que era incompatible amb el funcionament del país? ¿I de què si, malgrat tot funcionava és perquè hi havia molta economia submergida? La dada confirma el que vaig explicar.
Sabeu quants bitllets de 500€ he vist amb tots aquests anys? No recordo si han estat dos o 3, encara que m’inclinaria per 3. El darrer, si la memòria no em falla el vaig veure una vegada al Mercadona quan una senyora pagava la seva compra amb un d’ells... I el primer el vaig veure quan encara funcionava la caixa a l’Administració de Tortosa. Va ser un fet tant insòlit, que el caixer ens va cridar per ensenyar-nos-el . Però una cosa és veure’n un i l’altra tenir-lo a la ma. Dels dos o tres que he vist, cap d’ells el vaig arribar a tenir a la ma, encara que suposo que el tacte, olor i sabor serà el mateix que els de menys import.
Diuen els experts en la lluita contra el frau i el blanqueig de capitals que també s’haurien de retirar els de 200 i fins i tot els de 100. Us dic el mateix. Quasi no n’he vist. Els que cobren per nòmina i a sobre, domiciliada a l’entitat bancària, quan retirem diners, mai ens donen bitllets grans. El de més valor que té dona un caixer automàtic són els de 50€.
Dijous es preguntava al Periódico què passarà quan deixi de circular el diner, ja sigui en moneda, ja en paper. Perquè no dubteu que passarà. La moneda metàl•lica és pràcticament tan vella com les civilitzacions. El paper molt més recent. A la guerra Civil Espanyola, durant un temps, la República va emetre monedes de cartró, ja que el metall es destinava a usos bèl•lics.
Però dintre d’uns anys totes les transaccions seran virtuals. Ara, algunes entitats ja han incorporat al mòbil un sistema per a fer petits pagaments. Les targetes, des de fa anys també van incorporar el sistema contactless que permet pagar fins a 20€ sense necessitat d’haver de posar el pin, només apropant la targeta al dispositiu que rep el pagament.
No sé si ho recordeu que fa mesos, jo mateix me preguntava que passarà amb els pidolaires quan deixin d’existir les monedes. Algú em va dir que ja trobaran algun sistema, com el de portar alguna mena de terminal on virtualment, per suposat, el hi podràs transferir una quantitat. Però en aquest cas hauràs de tenir un mòbil o aparell semblant, la qual cosa descobrirà que potser no són tan pobres com volen aparentar...
Tal com diu el títol de l’entrada d’avui, jo no m’he estrenat... No he cobrat ni pagat mai amb un bitllet de 500€, però no perdo l’esperança de fer-ho alguna vegada... Una cosa és deixar-los de fabricar i l’altra retirar-los de la circulació i, de moment, encara no s’ha fixat una data per a fer-ho.