diumenge, 8 de maig del 2016

QUAN SOM NOTÍCIA ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ

Sempre es diu que quan alguna població del nostre territori és notícia, ho és per a mal. La premsa poques vegades es fa ressò de les coses positives, que també n’hi ha, per suposat...
La notícia que aquests dies ha sortit per la premsa ha estat l’agressió a unes animalistes de l’entitat AnimaNaturalis durant un acte de bous al Mas de Barberans. Tot i que els fet van passar divendres (durant les festes majors del poble), no va transcendir fins dilluns quan el digital Aguaita.cat va publicar la notícia i hores més tard un vídeo que recollia tota la seqüència de l’agressió.
Mentre uns brètols (no se’ls pot qualificar d’una altra manera) agredien a les dues representants de l’entitat animalista, fins i tot donant-los puntades de peu i, finalment, les hi prenien la càmera de vídeo i la tiraven al terra de la plaça amb gran contundència i tota la intenció de trencar-la, des de l’altre costat de la plaça, algú no estava gravant. De no haver estat així, les imatges no existirien.  
Qui ho va gravar? Sense cap mena de dubte algun company o companya de les agredides, ja que la qualitat de la imatge és molt bona (no està gravat amb mòbil, per a què ens entenguem) A sobre és molt fàcil de gravar, ja que la gent que ocupava el recinte estaven pendents dels fets i ningú podia pensar que s’estava enregistrant l’agressió.
Després de veure repetides vegades les imatges i d’escoltar alguns comentaris de gent molt propera (per exemple companys de treball) me ve al cap una altra pregunta: Quans de figurants hi havia? (El figurant és aquella persona que no té un paper rellevant a l’escena, però que a la vegada és imprescindible per a complementar el seu conjunt) Em refereixo a la dona que estava asseguda al costat mateix de la parella agredida. Aquesta dona, va seure allí per controlar-les o formava part de l’equip? Sigui com sigui, l’entitat animalista va posar un parany als taurins i alguns van caure com a passerells.
Tot i que ràpidament un grup d’homes amb uns jerseis rojos van acudir al lloc dels fets per mirar de posar pau (eren representants de la comissió de bous local), a l’àudio del vídeo enregistrat es podien escoltar aplaudiments. Segur que no aplaudia tot el públic, però és evident que, al menys una part, estava d’acord amb l’agressió.
Per les xarxes socials també van aparèixer opinions favorables a l’agressió, la qual cosa demostra fins a quin punt existeix el fanatisme dintre del món dels bous. Ara bé, la bretolada del dia (fins i tot es va fer mereixedor del títol honorífic), va ser un que va dir que aquests fets no passaran quan Catalunya sigui independent. I per a donar força a la seva teoria, va continuar dient: Quan Catalunya sigui independent, de bous no només se’n faran a les Terres de l’Ebre, llavors se’n faran per tota Catalunya. (Què espereu per aplaudir? Un al·legat com aquest es mereix un llarg i calorós aplaudiment)
Parlant de bretolades me’n oblidava d’una. També vaig poder llegir per Internet l’opinió d’una noia del Mas de Barberans que dia que l’any passat una membre de l’entitat defensora dels animals es donava cops intencionadament i s’autolesionava per fer-ho pagar als taurins. M’agradaria poder contrastar aquests fets. D’entrada, no m’ho crec. No crec que algú pugui fer-se mal de forma voluntària només per a criminalitzar a qui deuen d’entendre que són els seus enemics.  
La metxa ja està encesa. Ara està a les mans dels protagonistes (animalistes per un costat i defensors de la festa dels bous per l’altra) de que la sang no arribi al riu. Les protectores d’animals van a per totes, però tothom coneix des de fa molts anys les reaccions violentes per part d’aquells que es qualifiquen com a amants de la festa i les tradicions (la boxa i la lluita lliure estan considerades com a festa i tradicions?)  
Acabaré amb una anècdota. Fa anys (més de 20), un grup de joves ampostins amb granotes de treball i caretes van interrompre a la plaça de bous d’Amposta per a fer palès el seu malestar pels pocs actes per a joves que hi havia al programa de festes. En cap cas la protesta anava en contra dels bous. Només entrar a la plaça, un grup de hooligans se’ls hi  va apropar i els va agredir. No van poder ni desplegar la pancarta que portaven...

Però com dirien els castellans, en todas partes cuecen habas. Dimarts després de transcendir la notícia, a l’ajuntament del Mas van haver de penjar els telèfons perquè estaven rebent tota classe d’insults.