dijous, 26 de maig del 2016

TOTS HO SABÍEM

L'Hospital Comarcal d'Amposta. 
Vaig escoltar l’altre dia que cada vegada que es destapa un nou cas de corrupció a Espanya, el més propers afirmen que ja ho sabien o s’ho pensaven... És cert. Jo penso que a qui més o menys ens ha passat. Durant anys tots ens adonarem de les grans obres que s’hi feien a les nostres ciutats i pobles.
En el cas d’Amposta per exemple es va fer la zona lúdica de Tosses dintre d’un polígon industrial. La urbanització de Favaret, el psiquiàtric Pere Mata, el centre comercial Futuro Ciudad Amposta i la fracassada urbanització Montsianell que es volia promoure al peu del cim del mateix nom i que, d’entrada, incomplia la normativa d’especial interès natural ja que una part de l’espai que pretenia usar la urbanització estava declarat com a zona PEIN.
Quan es volia portar a terme el projecte de la urbanització Montsianell, jo era regidor de l’Ajuntament d’Amposta i, per tant, em vaig assabentar dels tripijocs que volia fer un conegut empresari ampostí amb el consentiment de l’equip de govern de l’època.
Simultàniament ens varem assabentar que qui era llavors alcalde (Rojo y Gualdo), l’empresari en qüestió i moltes d’altres persones, estaven immerses en un macro projecte urbanístic al costat de Ronda (província de Màlaga) anomenat los Merinos i promogut per l’empresa Club de Campo y Golf de Ronda i que a part d’un camp de golf, xalets de luxe, etc. també volien fer un hipòdrom.
Els detalls d’aquest projecte, tombat definitivament pel Tribunal Suprem l’any passat, van sortir a la llum gràcies al desaparegut diari digital el Observador de Málaga.
Curiosament, els promotors del centre comercial Futuro Ciudad Amposta van ser el mateixos els de la urbanització de Ronda.  
Sent ja alcalde Manolito es va viure a l’ajuntament una situació insòlita a l’ajuntament. El Ple, només amb els vots favorables de l’equip de govern, va aprovar l’ajornament i el pagament en terminis de l’Impost sobre Construccions (ICO) de Futuro Ciudad Amposta. El fet era del tot inusual ja que fins llavors mai s’havia adoptat una mesura com aquella ja que l’ICO es pagava a tocatejaquan es demanava el permís d’obra. L’oposició va acusar a l’equip de govern de Manolito de connivència amb els promotors del centre comercial.  
No m’agrada el concepte de tothom, però si que una part gran i important de la ciutadania d’Amposta veia que alguna cosa estava passant. El problema és que quan sospites que està passant alguna irregularitat no tens proves que h demostrin i, sense proves, no hi ha acusació.
Amb el meu escrit no estic acusant ningú, només estic explicant uns fets per a demostrar que, efectivament, tothom (o la majoria) ho viem, però ningú ho podia denunciar.
Què es pot fer quan passen coses així? Esperar que fiscalia actuï d’ofici. De fet, ja fa anys es va crear una fiscalia especial anticorrupció per a investigar casos sospitosos de malversació de diner públic i altres delictes que s’hagin pogut cometre.
L’any 2005, el grup municipal del PSC de l’Ajuntament d’Amposta va denunciar públicament unes presumptes irregularitats comeses a la nostra ciutat. Una d’elles feia referència a l’activitat de promoció de vivendes exercida pel regidor d’Urbanisme Daniel Rius. Tot i que el tema feia pudor i era del tot evident, ningú va actuar ja que pel que sembla, el fet de ser regidor d’urbanisme i promotor immobiliari és legal sempre que no es produeixi cap irregularitat.  
L’única actuació que hi ha hagut a Amposta, va passar ara fa un anys i escaig quan la Guardia Civil va registrar les oficines de l’Ajuntament i de l’Hospital Comarcal en busca de proves que relacionessin Amposta amb el macro cas Innova que té l’epicentre a l’Ajuntament de Reus i que una de les ramificacions és el grup Sagessa del qual depèn l’hospital.
Segur que moltes ampostines i ampostins no es van estranyar gens i més d’un va exclamar: Jo ja m’ho pensava!


Si vols saber més sobre el tema dels Merinos, només cal que cliques sobre els enllaços.