dimecres, 11 de maig del 2016

UN MONUMENT A LA BATALLA DE L’EBRE?

Niu de metralladores al costat de l'embarcador de l'Aldea. 
El que s’ha de fer i el que s’ha de dir per a què el resultat de la consulta es decanti cap al costat que un vol. Perquè no ens enganyem, Ferran Bel fa la consulta obligat i esperant que el resultat sigui el de no treure el monument que des de fa cinquanta anys presideix l’Ebre al seu pas per Tortosa.
Però no. El monument no es fa ver en commemoració a la batalla de l’Ebre, es va fer per exaltar la figura del dictador Franco als 25 anys del seu mandat i que en aquella època es va batejar com 25 Años de Paz. El primer monument que jo recordo que es va alçar en record als dos bàndols combatents, per tant, a la Batalla de l’Ebre, va ser un monòlit que es va aixecar a Gandesa allà per l’any 1979 (any dalt, any baix) Jo hi vaig assistir amb mon pare i mon tio Leonardo (combatent de la lleva del biberó i del que més d’un me’n haureu sentit a parlar més d’una vegada) Va ser un acte força emotiu on els excombatents miraven de trobar els seus companys de trinxera.
El Sr. Bel, amb el tema del monument, s’alinea amb els del PP, que com sé sp, són els hereus del franquisme. Per què qui a creat una associació pro monument, sinó els del PP de Tortosa? I si usem una de les teories dels conjunts, si ERC s’alinea amb Convergència i Convergència s’alinea amb el PP, ERC s’alinea amb el PP? Només ho deixo caure.
Els que defensen la postura de que el monument s’ha de treure, tenen al seu favor la Llei de Memòria Històrica que obliga a retirar tota la simbologia feixista dels llocs i edificis públics. En canvi, aquells que defensen que el monument no es retiri, a part de tenir la llei en contra, tenen uns arguments molt febles.
Penso que els partits i entitats que estan per la retirada del monument, haurien de demanar a la ciutadania que no participés en una consulta manipulada i que utilitzen altres vies per obligar a l'Ajuntament de Tortosa a retirar-lo.

Aquest matí, mentre esmorzava, un client que, en principi no té res a veure amb la política, defensava la no retirada del monument amb aquests arguments:

1.- És un atractiu turístic. Arriben autocars plens de turistes a fer-li fotos...
2.- Porta allí molts anys i s’ha de respectar la història. Amb el mateix argument es podrien esborrar dels llibres d’història personatges com Viriat.
3.- També són obra de Franco els pantans, per tant, que els treguin també i que s’inundi tot...

El primer argument no era el primer cop que l’escoltava, per la qual cosa dedueixo que és un dels que defensen, per exemple, el membres de l’associació pro monument. Encara que fa 30 anys que treballo a Tortosa, no sóc tortosí. Per davant del monument hi passo quan hi passo, la qual cosa vull dir que no hi passo sempre. Però quan hi passo, no hi he vist mai cap grup fent fotos al monument. No serà una invenció?
El segon punt és, directament una bajanada que no mereix cap mínim comentari.
En quan al tercer, cal dir que els pantans tenen les seves coses positives, però també de negatives. La idea inicial del pantans va ser la d’emmagatzemar aigua per a poder-la gastar en èpoques de sequera, tan per a que la gent no patís set, com per beure els animals o regar els camps. En l’aspecte negatiu estan la retenció dels sediments que perjudiquen, per exemple, la supervivència del delta de l’Ebre i també la inundació de pobles, tal com va passar al Pirineu, l qual cosa va obligar els seus habitants a emigrar o construir nous pobles a zones més elevades i començar una nova vida.