dilluns, 2 de maig de 2016

UNA VAGA GENERAL PER AL MES DE DESEMBRE?

elplural.com
Fa molts d’anys que no participo en actes del Primer de Maig. Les poques ganes que tinc són directament proporcionals (i incompatibles) amb la meva vida privada. Penseu que aquest dia coincideix amb un dels dies de la Fira de la Terrissa de la Galera i, normalment és el dia que solc portar als meus pares. Aquest any hi varem anar dissabte, però ahir pel matí també teníem una ocupació. La colla castellera Xiqüelos i Xiqüeles del Delta, juntament amb Castellers de Tortosa havíem d’actuar a la torre de Font de Quinto (Campredó), però el vent ho va impedir.
El que acabo d’explicar, no vull que soni a excusa. De no haver tingut coses que fer, tampoc hauria anat als actes convocats pel meu sindicat, la UGT. Malgrat les discrepàncies que tinc amb aquest sindicat en particular i amb tots els sindicats en general, segueixo afiliat i al corrent de pagament.
Segons he escoltat per la televisió i la ràdio, el Primer de Maig d’aquest any ha estat el més polític des de fa molt de temps. I és que a ningú sé li escapa que la proximitat d’unes eleccions generals van fer que fos així. Els líders sindicals van demanar que el 26-J s’anés a votar. La abstenció no sol afavorir mai els partits d’esquerres i per res del món desitjo 4 anys més de PP encara que sigui amb el suport de C’s.
Però després de veure com els partits que es diuen d’esquerres no han aconseguit posar-se d’acord per a formar un govern alternatiu, tinc (i perdoneu-me pel que vaig a dir), seriosos dubtes que no hi hagi polítics d’esquerres als qui ja els hi vagi bé que es mantingui el PP al govern en detriment dels socialistes i algú més. Hi ha qui a aquest fet l’anomena pinça. No ho sé... Podeu anomenar-ho com vulgueu i fins i tot discrepar de les meves paraules (faltaria més)
Però el que realment em va sorprendre de la jornada d’ahir és que les centrals sindicals més grans (que no és el mateix que dir les grans centrals sindicals) no descartin una vaga general per al mes de desembre... Però contra qui o contra què? Qui governarà al desembre? Si no és el PP, qui ho faci, haurà derogat la reforma laboral que va aprovar el govern de Rajoy?
Veuria molt surrealista que les centrals sindicals convoquessin una vaga general contra un govern d’esquerres als pocs mesos d’haver començat la legislatura. Quantes vagues generals s’han convocat contra el govern Rajoy? Una o no cap? I motius n’hi havia de sobres... Ha estat de lluny el govern espanyol que més retallades en drets ha fet i, en canvi, els sindicats han estat força impassibles davant la situació.
Per què? Per por a les represàlies d’un govern de dretes i, per tant, enemic dels sindicats? Per por de punxar a la convocatòria per manca de suport?
Tot i que hi ha una gran coincidència de que els sindicats encara són necessaris, ja fa anys que dic que hi hauria d’haver una profunda remodelació. I no em pregunteu com hauria de ser aquest canvi. Simplement no ho sé, però el que tinc clar és que les actuals estructures sindicals estan obsoletes.    

No aporto res de nou si dic que el problema que té el nostre país en tema laboral és estructural. És difícil entendre com un país amb una taxa d’atur de més del 21% pot funcionar amb relativa normalitat. A part d’això es crea molt poca ocupació per als joves i entre les dones hi ha molt menys ocupació que entre els homes. També, l’ocupació que es crea sol ser precària. El Primer de Maig es commemora en record d’uns operaris que van morir per reivindicar la jornada de 8 hores. En ple segle XXI la jornada de 8 ores segueix sent una utopia per a molts, la majoria perquè les jornades laborals són a temps parcial i el sou, evidentment, proporcional a les hores de treball. També els hi ha qui voldria treballar i no pot perquè està desocupat i no troba feina.  
Diuen els experts que de no ser per l’economia submergida, la situació seria insostenible. Suposo que a una gran part dels que treballen en negre ja els hi deu d’anar bé, però per a la societat del benestar és una xacra que s’hauria d’eradicar posant més mitjans a l’abast dels organismes encarregats de lluitar contra el frau.