dijous, 2 de juny del 2016

BOGAVANTE Y (PRESUNTO) MANGANTE

Una vegada li van preguntar a un a què es dedicava i va contestar:

-Ambulante mangante. 

Va ser una manera d’explicar amb ironia la seva professió. És veritat que els venedors ambulants intenten sempre que poden ensarronar els clients. El límit el sol posar el mateix client, sobre tot quan se’n adona que l’intenten enganyar.
A diferència dels ambulantes, la classe política també intenta ensarronar-nos així que poden, sobre tot quan estan en companya què és quan prometen moltes coses que saben que no podran complir, per mirar de quedar bé amb els seus hipotètics votants. Però dels enganys i de les murrieries dels polítics sovint te’n sols assabentar passat molt de temps, segurament perquè amb el polític has confiat o, al menys, t’esperes que sigui honrat. Però desgraciadament els darrers anys se’ns ha demostrat massa sovint que hi ha molt de polític corrupte i això, es vulgui o no, acaba esquitxant fins i tot als honestos. Qui se’n refia ara dels polítics? Desgraciadament hi ha cada vegada més ciutadans que desconfien dels polítics (en general), sobre tot després de veure com han robat a mans plenes.
Ahir es va saber de la imputació (perdó, investigació) de qui va ser alcalde d’Amposta de 2007 a 2015 Manel Ferré conegut popularment com Manolito i des de fa una mica més d’un any pel sobre nom de Bogavante. Segons l’informe dels Mossos (un dels meus informants que me va dir que hi va tenir accés me’l va qualificar de brutal) Manolito hauria cobrat dietes i despeses de desplaçaments de forma irregular per un muntant proper a 24.000€ entre 2010 i 2014. Per alguns dels viatges que va fer a Barcelona va arribar a passar el càrrec fins a 3 vegades! (sempre segons l’informe dels Mossos)
A part d’alcalde d’Amposta, Manolito era el president del Consorci de Salut i Social, la patronal sanitària de Catalunya controlada per Convergència, membre de diversos consells d’administració del sector sanitari (entre ells president del de l’Hospital d’Amposta) i d’altres ocupacions menors.
Les CUP d’Amposta van estar anys preguntant quins sous tenia Manolito... Però mai van obtenir la més mínima resposta. A la web de l’Ajuntament es va obrir un portal de la transparència, però jo el qualificaria (al menys en els seus inicis) de la poca transparència ja que les coses importants (els sous que percebien els regidors) no constava en lloc.

Al poc de conèixer-se la notícia de la imputació, vaig rebre 4 missatges al mòbil de 4 persones diferents per a informar-me de la notícia. A tots els hi vaig fer la mateixa pregunta (amb sarcasme): Investigat vol dir imputat? Un d’ells em va contestar: Imputat vol dir lladre!
La prudència i l’ètica fan que fins a que hi hagi una sentència en fer per part dels jutjats i tribunals es parli de presumpte (d’aquí que ho hagi posat al títol), però com deia l’altre dia, érem molts els que intuíem que a Amposta s’hi van estar fent moltes irregularitats durant massa temps.
Si ho recordeu, els mesos anteriors a les eleccions municipals del 24 de maig de l’any passat, hi va haver una frenètica campanya a les xarxes socials per a posar en evidència la mala praxi de CiU a l’Ajuntament d’Amposta. La campanya va tenir diversos fronts i moltes mans executores. Una de les coses que va tenir més repercussió van ser els memes de Manolo Bogavante (ja que per aquell tems ja es coneixia que Manolito acompanyat d’una regidora del seu equip de govern havia passat l’Ajuntament el càrrec d’un dinar on havien degustat aquest crustaci (llamàntol en català)
Fa anys (jo diria que 13), després de l’enèsima majoria absoluta de CiU a Amposta, un votant d’ERC va dir-me que si ell fos de CiU aniria pel carrer escopint a la gent:

-A Aquest poble, facin el que facin, la gent els vota igual –va sentenciar-.

Sembla ser que les tornes s’han girat i aquells que no escopien perquè no els hi va donar la gana fer-ho, potser a partir d’ara s’hauran d’acostumar a que quan vagit pel carrer la gent els hi digui:

-Lladre! (o mangante!)

Lladre és aquell que roba, però encara és més lladre aquell que roba diners dels ciutadans per gastar-se’ls en àpats ostentosos i tota mena de capritxos i potser algun vici (fixeu-vos en el sumari de la Púnica)  

http://www.aguaita.cat/noticia/6483/exalcalde/amposta/manel/ferr/investigat/cobrament/fraudulent/prop/24000/euros/dietes

http://www.ccma.cat/catradio/alacarta/informatius-catalunya-radio/lexalcalde-damposta-manel-ferre-hauria-cobrat-24-000-euros-en-dietes-de-forma-fraudulenta/audio/923725/

http://www.vilaweb.cat/noticies/lexalcalde-damposta-manel-ferre-investigat-pel-cobrament-fraudulent-de-prop-de-24-000-euros-en-dietes-2/

http://www.aguaita.cat/noticia/6500/ajuntament/amposta/es/personara/cas/dietes/manel/ferr