dissabte, 11 de juny del 2016

EL SONDEIG DEL CIS AL COMENÇAR LA CAMPANYA

De Gallego & Rey. 
Hores abans de començar la campanya de les properes i atípiques eleccions del 26-J, el CIS va publicar un sondeig on es recullen, a priori, les tendències que ja s’havien reflectit en consultes anteriors fetes, majoritàriament per empreses de consultoria privades. Com sabeu el CIS és una empresa estatal.
Possiblement el que més crida l’atenció és la baixada del PP. A les altres enquestes realitzades, el PP mantenia o fins i tot millorava els resultats obtinguts el 20-D. I, en part, això era degut al descens de la participació que, com sempre sol passar, perjudica més als partits d’esquerra que no als de la dreta. De ser així, es posaria de manifest que, finalment, una part de la població se’n ha adonat que el PP és un partit corrupte i que li fa falta regenerar-se i fer una mica d’autocrítica. El PP té massa casos de corrupció oberts com per a que torni a governar Espanya 4 anys més. Ara mateix el que li convé al partit encapçalat per l’immobilista Rajoy és passar uns anys fent la travessia pel desert.  
Suposo que l’enquesta ja els hi deu d’anar bé a tots els partits, perquè no he sentit que s’hagin queixat tal com han fet la majoria de vegades. Sovint s’ha acusat el CIS d’haver cuinat els resultats, es a dir, haver fet modificacions atenent els interessos del partit que governa, en aquest cas, del PP.
Sempre he pensat que uns resultats desfavorables esperonen el partit, mentre que uns de negatius poden ser contraproduents, ja que poden produir un cert relaxament. Per tant, qui m’ha dit a mi que la baixada del PP a l’enquesta del CIS no està pensada de cara a incentivar els votants del PP que fins ara pensaven quedar-se a casa?    
El sondeig també reflecteix els que ja es venia pronosticant els darrers mesos, sobre tot des de que Podemos i Izquiera Unida van signar el pacte per a concórrer plegats: el sorpasso de la nova formació Unidos Podemos al PSOE. D’acabar produint-se aquest resultat, deixaria a Pedro Sánchez en una posició molt delicada de cara el proper congrés del partit, sinó és que dimitís abans.
El creixement electoral de Podemos i les seves confluències sembla que és prou generalitat i pot arribar a augmentar uns 20 diputats, dels quals el PSOE en perdria 10. La confluència catalana (En Comú Podem), com ja va passar al desembre, tornaria a guanyar i, en aquest cop amb una mica més d’avantatge, ja que aconseguiria tres diputats més, un dels quals previsiblement a la demarcació de Tarragona.
De ser així, a Tarragona desapareixeria la insòlita situació viscuda als darrers comicis: 1 diputat per cada una de les 6formació (ECP, ERC, PSC, DiLL, C’s i PP) A qui li prendria el diputat? Tot indica que al PP que de treure uns resultats semblants, quedaria en el darrer lloc d’aquest classificació. De ser així, Joan (Juanito) Bertomeu es quedaria sense acta de diputat.
Per cert, sabeu que diu Joan Bertomeu (l’exalcalde del 600 –va ser alcalde de Deltebre amb només 600 vots-) al setmanari l’Ebre?Que vol que l’AP-7 gratuïta i un riu plenament navegable... Llàstima que el primer dels desitjos no l’hagi pogut veure complit en tots els anys que s’ha passat a Madrid. No serà que aprofita que ara mateix hi ha un moviment veïnal que reclamen la gratuïtat de l’autopista? Per cert, imagino que com que té l’Ampolla prop del seu poble, deu d’assistir a les tallades setmanals que s’hi fan allí, ja que per les Cases d’Alcanar jo no l’he vist mai. Algun company dels que assisteix a l’Ampolla m’ho podria confirmar?
I el riu plenament navegable, com es fa? Potser posant rodes a les embarcacions? Ja que si es posa en marxa el nou Pla Hidrològic aprovat pel govern del partit al que pertany, hi poden haver èpoques de l’any on els cabals al tram final del riu siguin mínims. Per cert, tampoc el vaig veure diumenge a Barcelona... Algú em pot dir si el va veure defensant el riu i el delta on viu?