diumenge, 10 de juliol del 2016

Als que amb el seu vot volien reformar Espanya

JOSÉ RODRÍGUEZ
Expert en comunicació en xarxes

Hola amic. Vull donar-te les gràcies. Has intentat que Espanyasigui la terra d'acollida i facilitar l'encaix que molts catalans hem buscat. Has buscat amb el teu vot que un projecte polític reformi la nació i fins i tot que ens permeti votar quin encaix volem els catalans en aquesta nova Espanya que has somiat.
Tristament no ha pogut ser. La majoria de ciutadans espanyols prefereixen opcions immobilistes. Només un de cada quatre ha votat com tu, opcions de canvi i transformació.
Sento la mateixa tristesa que sents. He estat en la teva pell durant anys. El PP té majoria absoluta al senat (com pràcticament sempre al llarg de la història de la democràcia) i al Congrés la majoria de diputats no qüestionaran els elements que més fallen de la democràcia espanyola. L'únic partit que pretenia fer un canvi profund s'ha estancat i ha perdut un milió de votants. Els teus esforços i esperances no mereixen aquest resultat.
Reformar Espanya és el gran somni de molts, però lamentablement no funciona. No ha sigut avui, ni és aquest cicle electoral, ni tan sols és culpa d'un partit determinat. Des del 1978 s'ha anat implantant la visió més tancada i conservadora de la transició, i el projecte de l'Espanya democràtica és cada vegada més estret i està més esgotat.
Però això anhels de transformació i reforma no s'han d'abandonar. A Catalunya tenim una oportunitat. Al Parlament català hi ha una majoria de diputats que sí que volen iniciar un procés constituent, sigui en un estat nou o no. Encara que a Espanya les forces del canvi no arriben al 25% a Catalunya representen més del 60% dels diputats.
El Parlament català a més es veu pressionat per una societat en què més del 80% vol canviar l'statu quo i acordar un de nou mitjançant un referèndum.
Ja has vist els resultats, la majoria de ciutadans de Catalunya iEuskadi sí que volen canvis. En aquests dos territoris han guanyat la suma de forces que o bé busquen reformar a fons Espanya o bé volen crear un estat nou. En canvi la majoria dels ciutadans de la resta d'Espanya han votat opcions immobilistes.
Espanya s'ha demostrat per enèsima vegada irreformable, però això no implica que deixis escapar aquestes energies i il·lusions. Pots ajudar a fer el canvi que vas somiar per a Espanya a Catalunya. El moviment sobiranista català busca crear un estat nou també per fer un procés constituent que reformi a fons tot el que està fallant en aquest. Si vols que aquest possible nou país sigui el més semblant al que somiaves fer per a Espanya, depèn només que t'impliquis i vulguis participar del procés de construcció d'un nou Estat.