dissabte, 23 de juliol del 2016

MILLORES QUE NO ARRIBEN

Diumenge, abans de començar l’assaig que la colla castellera Xiqüeos i Xiqüeles del Delta va fer amb motiu de les festes del Grau d’Amposta, una parella de convergents de tota la vida (no com la majoria que es van apuntar al carro quan van veure que hi podien treure alguna cosa) explicaven a tots aquells que els volien escoltar que l’Ajuntament d’Amposta es gasta 900.000€ mensuals en despeses de neteja de carrers i places.
La quantitat em sembla una mica exagerada (no vaig ser l’únic en pensar-ho) ja que la gran part de la neteja la fa el personal de la brigada amb els equips de neteja del propi Ajuntament. Només en caps de setmana fa el servei una empresa contractada encara que a la roba de treball hi portin l’escut de la nostra ciutat, a part del nom de dita empresa.
No obstant van dir una cosa que, com sabeu tots aquells que en seguiu, jo també penso: (en general) la gent d’Amposta som molt bruts. Segons aquesta parella els més bruts de la comarca...
Hi ha una màxima que diu: No és més net qui que neteja sovint, sinó qui no embruta. M’agradaria, amics lectors, que la tingueu ben present. Segurament sou dels segons, però m’agradaria que si teniu l’oportunitat de pronunciar-la, no dubteu en fer-ho.
Amposta, efectivament, és una ciutat molt bruta, per la qual cosa la imatge que donem de cara els que ens visiten, és molt negativa. No n’hi ha prou que els equips de neteja passin diàriament pel centre de la ciutat (tal i com ho han estat fent durant molts anys), sinó que és necessari que també ho facin més sovint per la resta de la ciutat i no periòdicament con ho estan fent.
Però anem al moll de l’os; al quid de la qüestió... El que cal és no embrutar Amposta. És evident que si no calgués netejar els treballadors municipals haurien de fer altres tasques d’acord amb la seva categoria i formació, però potser no caldria pagar una empresa externa per a fer-ho els caps de setmana.

L’incivisme a la nostra ciutat és un mal endèmic que porta molts anys enquistat. La majoria dels ciutadans, desgraciadament, ho troben normal perquè sempre ho han vist així i no els molesta veure tota mena de brossa pel carrer i les illes de contenidors plenes de deixalles de tota mena. Però embrutar només és una part de l’incivisme. L’altre seria el comportament de molts ciutadans en altres aspectes com per exemple la circulació (tan important com la neteja) Perquè la circulació, és a dir, les infraccions de trànsit poden arribar a ocasionar accidents.  
Diumenge al Facebook us explicava  com la setmana passada es va encarar amb mi un motorista a qui li vaig recriminar que m’avancés per la dreta, amb l’excusa de que no m’havia ocasionat cap molèstia...  
Aquesta mena d’infraccions són les que no puc captar amb la càmera del meu mòbil. M’agradaria poder enregistrar aquesta mena de comportaments, sovint molt més perillosos que ocupar amb el cotxe un pas de vianants o aparcar massa prop d’una cantonada.
L’incivisme al volant (o al manillar) és un tema d’aquells que donen per a molt. Què comences, però que no saps quan has d’acabar. Per tant, aniré acabant, però abans us vull explicar (ja que no puc mostrar-les) dues situacions que he vist darrerament.
Els que sou d’Amposta sabeu que fa més d’un any que es va col·locar un senyal d’accés prohibit a la interjecció entre l’avinguda de Catalunya i el carrer Saragossa. Si ens passéssim una estona observant aquest punt, segur que veuríem algun cotxe, moto o bicicleta que se’l saltés a la torera. Jo vaig veure creuar per aquell punt a una furgoneta d’una fundació municipal (i no n’hi ha tantes)

Diumenge passat anava amb el cotxe per l’avinguda de Catalunya. Mentre m’apropava a la rotonda que hi ha davant l’església del Sagrat Cor (o església nova), me’n adono que la circulació estava parada tot i que per la rotonda no hi circulava ningú. Els conductors de dos turismes estaven parlant i, per tant, bloquejant la circulació. És possible que un li preguntés a l’altre la ruta per anar a no sé on... Però estareu d’acord amb mi que no és el lloc més apropiat per a fer-ho. Finalment van arrancar. Un va girar cap a l’esquerra continuant pel carrer Sebastià Juan i Arbó en sentit descendent, mentre que l’altre va seguir per l’avinguda de Catalunya. En aquell punt, només passar la rotonda, hi ha un pas de vianants. Bé, en aquell moment un vianant estava creuant per allí (per cert veí meu) quan el cotxe en qüestió, en lloc de parar-se va optar en esquivar-lo... El vianant, perplex, se’l va quedar mirant durant un instant.
Tampoc veig que s'hi col·loquen més papereres, tal com es va parlar mesos enrere... 
Tot i que l’equip de govern d’EA-ERC va mesos que diu que s’està treballant pe a posar solució a aquestes males pràctiques, el cert és que els millores (tan en la brutícia, com en la circulació) no arriben. Com  ciutadà no en tinc prou amb promeses i bones paraules, vull veure fets. Vull veure (i viure) a una ciutat molt més agradable.
Els anteriors governs de CiU també deien que es multava a la gent i feien campanyes encaminades a conscienciar la ciutadania, però tampoc mai vaig apreciar cap tipus de millora. Segurament és perquè molts el que necessiten és jarabe de palo

De vegades penso que si la desídia s'ha instal·lat de forma permanent a la nostra ciutat, igual entre aquells que han de fer cumplir les normes com els que les hem d'acatar.