dimarts, 30 d’agost de 2016

DIARI DE L’AGOST. DIA 30

D'Alfons López a publico.es. 
PACTE PP-C’S
Vaig dir ahir que no entraria en els detalls del pacte signat entre el PP i C’s per tal d’investir Mariano Rajoy, però hi ha coses que m’han cridat l’atenció i que voldria comentar.
En primer lloc vull incidir amb les facilitats que Rivera i els seus van donar al PP. Punts que havien signat amb el PSOE, com per exemple la supressió de les diputacions, no van ser tant transcendents ara amb el PP que fa uns mesos con van signar l’acord amb el PSOE. Sobre l’acord signat ara vull destacar dos punts: la rebaixa en 2 punts de l’IRPF i l’elecció directa dels alcaldes. Abans de tractar els temes vull recordar que des de la UE s’està demanant a Espanya que apugi els tipus de l’IVA a determinats productes.  
Les abaixades d’impostos solen ser mesures electoralistes que a la pràctica resulten poc efectives, ja que els diners que sé necessiten per a fer funcionar l’Estat, sinó surten d’un lloc, han de sortir de l’altre. És inadmissible que mentre s’estigui abaixant l’IRPF en períodes electorals, per una altra banda s’utilitzin els diners de la guardiola de les pensions per a tapar forats.
L’anomenada guardiola de les pensions és un fons de reserva que es va crear durant els anys de bonança econòmica per a preveure eventualitats posteriors. En aquests moments aquest fons està sota mínims ja que el govern de Rajoy l’ha destinat per a d’altres coses (imagino que per a evitar més endeutament públic i intentar complir amb les exigències d’Europa respecte al dèficit) S’està parlant de crear un nou impost que pugui garantir les pensions futures.
Per tant, no és lògic que per una part es digui que es rebaixarà l’IRPF i per l’altra (tot i que no es diu), s’hagi de crear un impost per a que els pensionistes puguin cobrar cada mes...
L’elecció directa d’alcaldes pot ser una bona mesura però que necessita d’un ampli consens. De fet (espero no estar equivocat) caldria canviar una llei orgànica i, per la qual cosa, serien necessaris els 2/3 de la càmera baixa que, ni de lluny, tenen la suma del PP i C’s. Tal com diuen Joan Tardà i d’altres, el pacte és paper mullat, perquè una cosa són les intencions i l’altra molt diferent que sé pugui complir perquè no tenen la majoria qualificada necessària.

De Ferreres a elperiodico.cat. 

EL PSOE I LA INVESTIDURA
Com sabeu, Pedro Sánchez dirà no a Rajoy. Crec que ja li ha fet arribar de totes formes possibles, però l’altre no vol donar-se’n per assabentat (o això sembla) Evidentment el PSOE té els seus motius. Un d’ells podria ser, per exemple, que el PP tampoc va facilitar la investidura de Sánchez quan ell sé va presentar de candidat. Una altra podria ser no voler avalar amb la seva abstenció la corrupció generalitzada del PP i les retallades que ha patit el país durant el govern dels populars (important)  
Però n’hi ha un altre dels que se’n parla menys i que els socialistes consideren fonamental: encapçalar l’oposició.  
Donar suport a la investidura de Rajoy podria ser interpretat per Podemos com una mena de pacte encobert i aprofitat per a reclamar per a si el paper d’oposició i per extensió atorgar-se al seu cap de files Pablo Iglesias el títol de líder de l’oposició. La passada legislatura catalana el cap de l’oposició era Oriol Junqueras que, de facto, donava suport al govern de Mas.
No sé si us heu fixat, però feia dies que no parlava de Podemos. No és casualitat, ni ho he fet de forma voluntària; és simplement que el paper que ara mateix té Podemos és secundari respecte al d’altres partits que son més determinants per a resoldre (o no) la situació actual d’Espanya.
El PSOE, com a segon partit més votat el 26-J vol exercir d’oposició (tal com diu avui Joan Tapia al Periódico) i és conscient que per a que sigui així cal votar no a la investidura de Rajoy.

De Vergara a eldiario.es. 

TERRA LLIURE
I ara us preguntareu: Per on surt aquest ara? Ja sé sap que Terra Lliure ja fa anys que es va dissoldre i que per tant no hauria de generar cap tipus de notícia. Cert, però és que el que vull dir-vos fa molts d’anys que va passar. Tot i això me’n vaig assabentar la setmana passada.
Segons un ex guàrdia civil, durant un temps un cèdula de l’organització terrorista es va reunir a la Galera. No me va concretar més dades, però jo ja me’n vaig fer la meva pròpia pel·lícula... No us la explicaré, perquè serien especulacions i és un tema prou delicat com per a fer-ne.