diumenge, 25 de setembre del 2016

'Bipartydisme'

JORDI ÉVOLE
Periodista

A Ciutadans i a Podem els ho estan posant molt difícil. Jo diria que, si es repeteixen per tercera vegada les eleccions, no hi tenen res a fer. I no només ho dic jo: algunes enquestes acaben de pronosticar que PP i PSOE tornaran a liderar l'escrutini. I això que els enquestats van respondre quan encara no se sabia la imputació de Rita Barberá ni la petició per part de la fiscalia de presó per a Griñán.¿Es pot competir contra tantes emocions? No, és impossible. Si abans d'aquestes novetats i algunes més, populars i socialistes ja eren els més votats malgrat tot el que ha aparegut sobre les seves clavegueres, ¿per què no han de seguir arrasant a les urnes després de les últimes informacions? Són les coses del bipartydisme, la gran festa de la corrupció.
La macrofesta, que estava una mica ensopida, es va reanimar amb el cas Soria.Genial la idea d'enviar l'exministre als EUA, al Banc Mundial. No era poca cosa després de com el va tractar Rajoy, fent-lo fora del Govern per la seva vinculació amb els papers de Panamà.Els votants del PP no li haurien perdonat a les urnes al president que es portés tan malament amb la corrupció. Rectificar és de savis. I, apa, premi per a José Manuel. Vinga, amb un parell. A veure si n'aprenen els xitxarel·los de Ciutadans i Podem. Com més corrupció, més vots. ¡Màquines, que sou uns màquines! Els del PP són una màquina de fer vots. I tenen màquines per a tot: per fer vots, per fer independentistes, per prendre-li el pèl a C's amb la regeneració democràtica, fins i tot tenen la màquina perquè un fiscal t'afini alguna cosa... És la reconversió industrial dels populars. Ho estan petant.

L'assistent d'Echenique

I mentre la imputada Rita segueix amb el seu caloret, acostant-se al Senat perquè és el sol que més escalfa, encara que sigui un sol d'injustícia, resulta que els de C's i Podem estan a la lluna de València. Les seves corrupteles són de riure comparades amb la festassa del bipartydisme. Són uns aficionats. I, pel que es veu en les eleccions i enquestes, la majoria dels votants volen professionals, com és lògic. Sense anar més lluny, el cas d'Echenique amb l'assistent no li arriba a la sola de les sabates als ERO d'Andalusia: la fiscalia ha demanat sis anys de presó per al socialista Griñán,expresident del Govern andalús. ¡Música, mestre! I a botar i a votar, és clar que sí. Per això, no em sorprèn el que vaig llegir l'altre dia: «Fonts de l'equip de Sánchez han assenyalat que, si es produeixen les terceres eleccions, el PSOE incrementarà els escons». Segur, ja ho veuràs.
Encara que per més que s'hi esforcin no superaran el PP, que està arrasant entre els més venuts (i comprats) i per això seguirà de número u indiscutible a la llista d'Els 40 corruptes Principals. Són els reis del mambo tenint a les seves files alguns dels reis del mango. ¡Que segueixi la festa! ¡Que no pari la música! Que aquí hi habipartydisme per a Rato.