dijous, 22 de setembre del 2016

Colau 'superstar'

JUANCHO DUMALL
Director adjunt

Sovint s'estableix un paral·lelisme entre les alcaldesses de Madrid i Barcelona. Dues dones d'esquerres, amb historial en els moviments socials, arribades a la política des de fora dels esquemes partidistes tradicionals, enfrontades a determinades estructures de poder i amb domini dels gestos. Però aquí s'acaben les similituds, perquè, a diferència de Manuela CarmenaAda Colau ha arribat a la política no només com a cap de cartell per a l'ajuntament sinó per aixecar un projecte propi. Per més que ella insisteixi a dir que el seu compromís és amb la ciutat de Barcelona i que no pensa fer el salt a altres esferes, el cert és que els seus últims moviments responen a un desig de dominar més caselles al tauler català.
Així, va assistir a la manifestació de la Diada, inequívocament independentista, tot i que mantenint les seves discrepàncies amb el full de ruta sobiranista que impulsa Junts pel Sí. Paral·lelament, els seus afins, els anomenats comuns, iniciaven maniobres d'acostament a Esquerra i la CUP, cosa que posava nerviós el president Puigdemont i els exconvergents davant el temor a un nou tripartit d'esquerres. I ara, per tancar el cercle, marca el seu perfil més social atacant els Mossos i la Generalitat pels últims desnonaments a Barcelona.

Els dos flancs

En una setmana, Colau s'ha fortificat pel flanc nacional davant els que l'acusaven de posar pedres al camí del procés. I també pel costat social contra els que li retreien haver oblidat l'ideari radical de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca.
La sortida d'ahir, amb un desnonament d'una família amb nens encara en calent, li va servir per matar tres ocells d'un tret. Va culpar de la situació la política del PP, va recordar l'obstruccionisme del Tribunal Constitucional davant la llei catalana contra la pobresa energètica i la pobresa habitacional i va responsabilitzar la Generalitat i els Mossos de no tenir prou sensibilitat per donar una solució, el reallotjament, a les famílies desnonades per ordre del jutge. Torna la Colau superstar.