dimecres, 21 de setembre del 2016

Els fatxes estan a Alemanya

SISCU BAIGES

Al debat polític català i espanyol és habitual que es creuin acusacions de ‘feixisme’. Els uns es diuen feixistes als altres amb una gran facilitat. Els uns acusen als unionistes de feixistes perquè s’oposen a l’exercici democràtic del vot en un referèndum sobre la independència de Catalunya. Els altres acusen els independentistes de feixistes per organitzar marxes multitudinàries a toc de ‘pito’ i per convertir els mitjans de comunicació públics en eines d’ensinistrament ideològic. Twitterés l’escenari on aquest intercanvi de retrets és més habitual i pràcticament impune.

Potser sí que hi ha algun ‘nazi’ emboscat en els rengles dels dos bàndols en conflicte, però on n’hi ha molts és a Alemanya, el país on va néixer aquest qualificatiu horrible.El resultat de les eleccions que es van celebrar diumenge a l’estat de Mecklemburg-Pomerània Occidental fan posar els pèls de punta. I no només als alemanys.

Els xenòfobs d’Alternativa per Alemanya (AfD) han obtingut quasi el 21% dels vots. Només han quedat per darrere del SPD, que amb un 30,6% dels vots ha perdut cinc punts en comparació amb les eleccions anteriors, i han superat la CDU d’Angela Merkel, que ha baixat del 23% al 19%. També han perdut forçaDie Linke i els Verds.

D’aquí a 15 dies hi haurà eleccions a la capital alemanya, Berlin. El líder d’AfD a Berlin es diu Georg Pazderski i en campanya ha dit coses com aquestes: “Hem de dir NO a l’arribada de refugiats; sinó tindrem problemes. No sabem què fan, perquè han vingut i quins plans tenen”, “Alemanya té unes ajudes socials molt elevades i la gent ho sap i ve aquí per obtenir diners”, “no pot ser que mantenir un refugiat ens costi 3.500 euros al mes quan amb aquests diners poden viure dues famílies berlineses”, “els refugiats que vénen d’Orient Mitjà són bàsicament pobres, sense educació i molts d’ells amb idees islamistes que són un perill per Alemanya”, “la majoria d’ells són criminals i això es pot veure en el negoci de la droga de Berlin”...

Està bé que ens embranquem en discussions sobre qui organitza la Diada més lluïda i més multitudinària i que retraiem a Mariano Rajoy que col·loqui al Banc Mundial a un ex-ministre cessat per mentider i per tenir diners ocults a l’estranger, però no deixem de tenir present què passa en d’altres indrets del món no gaire allunyats d’on som nosaltres. No fos cas que algun dia tinguem una república catalana independent o confederada amb Espanya, en el marc d’una Europa decantada cap al feixisme. I feixisme del de debò.