dissabte, 17 de setembre del 2016

SOBRE EL CAOS CIRCULATORI D’AMPOSTA

A què heu vist algú saltant-se l'accès prohibit? 
Amb l’escrit d’avui intento complementar el que vaig escriure fa com a una setmana i on exposava les mancances més greus que, des del meu punt de vista té la circulació a la nostra ciutat. No crec que exageri quan dic que és un caos ja que tal com puc veure a diari la gent circula com els hi dóna la gana... I cuita! No els hi recrimines que llavors ets tu el dolent de la pel·lícula.
Podria explicar mil i un casos (més o menys com al llibre de contes), però n’explicaré 3 que crec que són força clarificadors, tot i que un d’ells no va passar precisament dintre del casc urbà d’Amposta, sinó a la sortida en direcció a Tortosa.
1r cas. Mentre estava aturat a la confluència del carrer Murillo amb l’avinguda de Catalunya cedint el pas als vehicles que circulaven per l’avinguda en sentit descendent de la circulació, una moto va avançar un vehicle tot terreny que circulava pel carril interior. Amb la maniobra que va fer la moto hauria pogut col·lisionar perfectament amb mi. Afortunadament no va passar res. El tot terreny circulava incorrectament perquè hauria d’haver anat pel carril de la dreta i la moto hauria d’haver anat a una velocitat més moderada. Si algú es pensa que el tot terreny va girar a l’esquerra en arribar al encreuament del carrer Saragossa, s’equivoca, ja que va seguir circulant pel carril de l’esquerra fins arribar a la rotonda de l’església nova.
Però això no és tot! Quan el tot terreny va creuar el pas de vianants que hi ha a la cruïlla formada per la mateixa avinguda de Catalunya i els carrers Saragossa i Velázquez, un grup de tres ciclistes creuaven d’esquerra a dreta per sobre l pas de vianants. Anem a veure. Creuar en aquell punt tal i com ho fien els ciclistes està prohibit segons el senyal que hi ha i que molts ignoren. I si l’excusa és que anaven pel pas de vianants, vull recordar que els ciclistes no ho són i per tant, estan subjectes a les normes de circulació dels vehicles. Quan s’inhabilitarà aquell accés? La rotonda no està tan lluny i allí poden girar perfectament. I si es va fer pensant en descongestionar la rotonda, haurien pogut pensar també amb el perill que suposa cometre una infracció en aquell punt. I cada dia se’n fan moltes! Només cal esperar allí una estona per a veure-ho.    
2n cas. El que us he començat explicant al començament. Anava a treballar a Tortosa. M’incorporo a la C-12 (o Eix de l’Ebre) a la sortida de Tosses, darrere del cementiri. Mentre m’apropava a la sortida del Grau, veig com un cotxe sortia del camí que hi ha baix mateix del pont de l’autopista i, creuant la línia continua (amb el perill que això suposa), va incorporar-se a l’altre carril en sentit cap a Amposta. Tenia dues opcions. La més normal era sortir en sentit Tortosa i girar cal el camí que passa per baix del pont del tren, maniobrar allí i continuar cap a Amposta. La segona opció era agafar un dels dos camins que hi ha paral·lels al canal i sortir davant la gasolinera, tot i que els camins són d’ús exclusiu dels regants, ningú mai m’ha dit res les poques vegades que hi he passat.
3r cas. Si les accions anteriors us han semblat greus, espereu aquesta, la més recent. Va passar tot just dilluns, quan anava cap el tall de la nacional a l’altura del restaurant Baix Ebre. Només superar la mini rotonda del Lligallo (encara dintre d’Amposta per aquells que no ho coneguin), me trobo un ciclista amb una samarreta del Barça (ho dic perquè igual hi ha algú que el pot identificar) pràcticament aturat al mig de la carretera (just davant dels sequers de la Cárama)  mirant a dreta i esquerra i aguantant l’equilibri sobre la màquina. Finalment va decidir anar cap a l’esquerra. Quan li vaig recriminar l’acció, es va aturar indicant-me visiblement molest que havia girat...
Aquest ciclista (què, insisteixo, igual coneixeu...) a part d’un imprudent és un inconscient i d’altres coses que no diré. Amb la seva temerària acció podria haver provocat perfectament un accident i ell se’n hauria emportat la pitjor part. Sembla mentida que els ciclistes no se’n adonen del febles que són a la carretera...          
Per a finalitzar el comentari d’avui us he de donar dues bones notícies, encara que estan estretament relacionades. Miquel Subirats, el regidor responsable de la circulació a Amposta m’ha dit que de cara l’any 2017, des de l’Ajuntament s’engegarà un pla per mirar de millorar la mobilitat a la nostra ciutat. També des de la Federació de Veïns, me va dir Àngel Porres que volen incidir precisament en el mateix tema per reduir el màxim els accidents.
A veure si es veritat...