dimarts, 13 de setembre del 2016

Una mentida insostenible

NEUS TOMÀS
Periodista

Els dirigents del PP que fins a l'últim moment han defensat, amb més o menys entusiasme, que no hi havia més remei que ‘premiar’ José Manuel Soria amb una plaça al Banc Mundial mentien. Mentien tant com ho va fer el mateix Soria quan inicialment va negar la seva participació en empreses que operaven en paradisos fiscals. Va mentir fins que no va tenir més remei que acceptar que havia mentit. Com ha tergiversat ara la realitat el ministre Rafael Catalá quan qualifica d'“exemplar” la conducta del seu excompany de gabinet per haver dimitit. No, no va ser exemplar.Soria va intentar quedar-se fins que el van obligar a marxar.
Va mentir també un altre ministre i un dels principals artífexs d'aquest desastre, Luis De Guindos, quan al mes de juny va desmentir la informació de La Sexta que ja apuntava que el Govern pretenia col·locar l'extitular d'Indústria al Banc Mundial. I Guindosva tornar a mentir aquesta setmana a l'assegurar que hauria sigut “il·legal” negar-se a la petició de Soria. No, no és cert que no hi hagués cap més remei que dir-li que sí. Per començar, la plaça amb què pretenien premiar Soria no està destinada exclusivament a funcionaris d'elit, encara que sí que és cert que són càrrecs per als quals es prefereix empleats públics amb aquest perfil. És clar que en el cas que ens ocupa, fa 26 anys que no exerceix com a tècnic comercial. La seva etapa laboral més llarga s'ha repartit entre els negocis de la família i la política. No és una crítica, tan sols una constatació.
Va faltar a la veritat Alicia Sánchez-Camacho quan va respondre a les crítiques afirmant que el Govern no pot “limitar la carrera professional de la gent”. Entre limitar i premiar n'hi va un bon tros, i més quan es tracta d'un expolític amb una trajectòria tan poc exemplar.
El moment escollit per anunciar la proposta de Soria, un cop finalitzat el debat de la investidura fallida, és una altra mostra de la falta de respecte a la intel·ligència de Ciutadans (als quals havia amarrat com a socis amb promeses de més transparència) i a la resta de ciutadans. Mentien i ho sabien. Per això al final no han tingut més remei que deixar d'enganyar-nos. Potser és cert que els temps estan canviant, encara que sigui a la força.