dilluns, 3 d’octubre del 2016

CASTELLS I MÉS CASTELLS

Pel matí a la plaça de la Font. 
Com sabeu, aquest passat cap de setmana va tenir lloc el XXVI Concurs de Castells, el que més expectació havia despertat ja que era previsible veure castells de gamma extra (bàsicament de 9 i 10 pisos)
Però anem a pams... El cap de setmana casteller va començar dissabte pel matí. A la plaça de la Font (la del Ajuntament) va acollir la primera diada de les colles internacionals: Castellers de Paris, Castellers de Londres, Xiquets de Copenhage i Castellers d’Andorra. Durant la jornada les colles castelleres, en senyal de germanor van fer castells conjunts, es a dir, amb components de les diverses colles.
Ja per la tarda, i després d’haver dinat, anàrem a trobar-nos amb la colla Castellera de la Sagrada Família, una de les padrines de la nostra colla Xiqüelos i Xiqüeles del Delta que s’havien concentrar als voltants de l’antiga seu de la Tabacalera. Tots junts varem pujar l’empinat carrer Eivissa fins l’antiga plaça de braus rebatejada com Tarraco Arena Plaça, què és la seu permanent del concurs casteller que es ve celebrant cada dos anys.

Membres dels Castellers de la Sagrada Família. 
Quan els verd (color de la camisa dels Castellers de la Sagrada Família) entrarem a plaça, ja hi havia diverses colles, però encara n’he faltaven unes quantes més què poc a poc, en ordre i per la porta corresponent fins completar les 20 colles que havien d’actuar dissabte.
L’ambient casteller era sensacional. Totes les colles intentant fer els seus millors castells amb un ambient de germanor i solidaritat. Les colles de dissabte són més petites i necessitaven l’ajuda de les que les envoltaven per tal d’engrandir les pinyes.
Sense cap mena de dubte, la sensació de la jornada va se la xinesa dels Xiquets de Guangzhou i el seu inesperat 3d9f, una construcció de les considerades de gama alta. Sembla ser que fins dissabte només havien assolit construccions de fins 8 pisos.
Tot i la bona actuació de la colla de Xina, la guanyadora de la jornada van ser els Xicots de Vilafranca, una colla amb qui tinguérem el gust de compartir plaça l’any passat al seu poble.
L’anècdota de la jornada va ser veure al conseller Raül Romeva format part de les pinyes dels Castellers de Sant Cugat. Tot i que és sabut que Romeva és castellers, per a la resta de les colles, sobta veure’l a plaça.

Ballesteros i els convidats dissabte. 
També poguérem retrobar-nos amb diversos membres dels Pallagos del Conflent als qui coneguérem el passat octubre a Prada de Conflent i amb qui fins i tot compartirem un assaig i que donaven suport als Marrecs de Salt.  
Les emocions fortes, però, encara havien d’arribar a la segona jornada on participen 12 de les millors colles del rànquing (algunes com per exemple els Minyons de Terrassa fa anys que declinen participar-hi) establert la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) Només de dintre pots notar tota l’emoció que viuen les colles i, perquè no dir-ho, la rivalitat existent entre les mateixes.
Diumenge, la majoria de membres de la colla, donàrem suport a la Joves Xiquets de Valls, una colla amb qui tenim una excel·lent relació (recordeu que l’any passat van venir a participar a diada del nostre Aniversari i van ser ells mateixos qui es van oferir)
La concentració era al parc de la Ciutat, per l’entrada del carrer Ramón y Cajal a les 8:15. El roig de la colla era ben visible només arribar. Jo, tot i que no tenia cap samarreta de la colla, me’n vaig posar una del mateix color i, pràcticament me feia passar desapercebut. Finalment me’n van donar una que va significar tot un orgull portar-la. 

Enric de Pallagos i Tere de Xiqüelos i Xiqüeles.  
L’entrada al Tarraco Arena Plaça, a diferència del dia anterior, la férem per la porta principal, la que dóna al carrer Mallorca, havent arribat allí des del carrer l’Alguer. En arribar-hi l’arena ja estava plena de castellers. El començament va ser fort: un 5d9f el que donava molta confiança de cara a afrontar la llarga jornada. Però les altres colles no quedaven endarrerides ni molt menys (3d10fm de Castellers de Vilafranca, 5d9f de la Jove de Tarragona, 4d10fmc de la Vella de Valls, 3d9f dels Castellers de Sants i dels Capgrossos de Mataró, entre d’altres)
Desgraciadament va ser un miratge. A partir d’aquí un intent de 3d10fm i un intent de 2d9fm situaven a la Joves bastant endarrerida a la classificació provisional. S’havia d’intentar al menys millorar, com així va ser amb un 3d9f i un 4d9f.
L’emoció de la jornada va estar al frec a frec que van tenir Castellers de Vilafranca amb la Vella de Valls. Els rosats van poder guanyar fins el darrer moment, tot i el 4d10fm dels verds. El de Vilafranca passaren ronda desmuntat el castell, el que havia de ser el seu darrer, el mateix va fer la Vella, tot i que el tenien molt més enlairat. Finalment Vilafranca va carregar un 2d8sf i la Vella havia d’arriscar amb l’inèdit, el 3d9sf, un castell que encara no ha pogut ser assolit per cap colla (d’aquí el nom) i que només carregant-lo j els hauria donat la victòria al concurs. Finalment no va ser així, la qual cosa va fer esclatar d’alegria la part verda de la plaça i, en menor mesura als seus grans rivals locals.

El calb amb les mans al cap és Romeva. 
Acte seguit, l’afició de Vilafranca va haver d’escoltar una esbroncada prou general, ja que alguns dels seus incondicionals van començar a abandonar les grades quan la Joves encara havia d’intentar el seu darrer castell.  
Si el dia anterior es va veure al Raül fent pinya, diumenge va ser l’Ernest Benach, el que fora President del Parlament de Catalunya fent el mateix amb els Castellers de Reus, de la qual en va ser fundador.
Tanta és la magnitud i el ressò mediàtic del concurs, que la plana major política hi va estar present durant diverses hores: Puigdemont, Forcadell, Junqueras i Munté Romeva van ocupar un lloc a la llotja d’autoritats, juntament amb Ballesteros, l’alcalde de Tarragona.  

Xiqüelos i Xiqüeles del Delta al parc de la Ciutat.

Munté, Ballesteros, Puigdemont i Forcadell. 


Joves Xiquets de Valls: 5d9f

Castellers de Vilafranca: 3d10fm.

Un membre de la Joves després de descarregar un castell. 

Benach.