dijous, 13 d’octubre del 2016

El periodisme segons Ferreras

JOSÉ ANTONIO SOROLLA
Periodista
La Sexta és una cadena digna d'elogi per la seva vocació informativa i per mantenir fantàstics programes crítics com El intermedio, que ja ha complert deu anys. Una altra cosa són el seu to i els seus mètodes. El savi Vicente del Bosque -¡quin gran polític ens hem perdut!- va definir perfectament un dels estendards de la cadena,Antonio García Ferreras, quan va dir que havia convertit «una televisió progressista en una televisió alarmista».
Dissabte, amb motiu del vergonyós comitè federal del PSOE, aquesta forma de fer televisió va arribar a l'apoteosi durant les hores i hores que va durar la cobertura. Fins al punt que al portaveu socialista a l'Ajuntament de Càceres, Luis Salaya, li va agafar per la ironia i va llançar un tuit en què es preguntava: «¿Quan va comprar La Sexta els drets televisius dels comitès del PSOE?». Ferreras va reaccionar al tuit en directe amb la frase: «Es pot ser més tonto però cal entrenar-se», i es va dirigir a Salaya per advertir-li: «Aquí no maneu, ni aquí ni a cap mitjà de comunicació», i va afegir que no li demanaria permís a ell ni a ningú del PSOE per fer «pe-ri-o-dis-me». A Del Bosque també li va respondre al seu dia que a La Sexta no feien «alarmisme», sinó «pe-ri-o-dis-me».
¿En què consisteix el periodisme segons Ferreras? Doncs en l'excitació permanent, en connexions constants per informar de nimietats -dissabte van transmetre en directe l'arribada de pizzes a Ferraz, com si fos una notícia bomba-, en banalitat a dojo, en cridòria en lloc de debat i a confondre la independència amb el sectarisme més impúdic. El tractament de la crisi del PSOE sempre des del punt de vista dels crítics, amb un èmfasi que s'encomanava fins i tot a les presentadores dels informatius, va ser en aquest sentit modèlic. La seva escola com a director de Comunicació del Reial Madrid de Florentino Pérez es nota al traslladar la parcialitat del futbol a la política. Amb la descaradura que la caracteritza,Esperanza Aguirre parla de La Secta per referir-se a La Sexta. Segur que els seguidors de Pedro Sánchez al PSOE ja opinen el mateix.