dimecres, 2 de novembre del 2016

EL NOU GOVERN DE RAJOY

De Faro a Diari de Tarragona. 
Anit a la Sexta especulaven sobre els nous membres del Govern que, segons totes les previsions es donaran a conèixer demà dijous.
Una vegada investit President del Govern Mariano Rajoy té que escollir un selecte grup de dones i homes que seran els responsables de les grans àrees de l’Estat: econòmiques, socials, educatives, culturals...
El escollits no sempre són experts en el tema. De vegades només cal ser bons gestors i envoltar-se de professionals qualificats que en cada moment els puguin assessorar y aconsellar en cada moment.
Recordo per exemple el cas de Narcís Serra que va començar sent Ministre de Defensa quan no havia fet ni la mili i va arribar a Vicepresident del Govern (sempre amb Felipe González) quan Alfonso Guerra (què era qui havia ostentat el càrrec fins que va haver de dimitir per un afer d’un dels seus germans) Sabeu quins mèrits tenia Serra per a què González pensés amb per a Ministre de Defensa? Senzillament perquè aquell any s’havia celebrat a Barcelona la desfilada de les Forces Armades i com alcalde va tenir una bona relació amb la cúpula militar espanyola. No és broma...
D’aquell primer Govern socialista vull destacar al recordat Ernest Lluch, assassinat per ETA i que tot i que era doctor en economia va ser ministre de Sanitat i, molt possiblement, el millor ministre de Sanitat que ha tingut el nostre país.
Bé, tornant a la formació del nou govern (què posteriorment s’hauran de constituir en Consell de Ministres), tot el que es pugui dir, seran simples especulacions. Quins ministres sortiran? Qui entrarà?
El que sé sap és que hi ha diversos ministres del darrer ganivet que no repetiran ja que van presentar la dimissió el veure’s involucrats en diversos afers: Ana Mato (Gürtel), José Manuel Soria (papers de Panamà), Alberto Ruiz Gallardón (per no poder-se’n sortir en la seva quan volia modificar la llei d’avortament) i José Ignacio Wert (per la seva polèmica trajectòria) O bé estan ocupant altres càrrecs com Ana Pastor (Presidenta del Congrés) o Miguel Arias Cañete (comissari europeu, tampoc exempt de polèmica)  També s’especula en que hi pot haver un relleu generacional i alguns ministres com el també polèmic Jorge Fernández Díaz, podrien no repetir.  
Ara segurament me vaig a tirar a la piscina. Si finalment Jorge Fernández Díaz, reprovat pel Congrés, acaba sortint, el seu lloc al Govern (no cal que sigui a la mateixa cartera), l’hauria d’ocupar un altre català (tot i que els Fernández Díaz no ho són) Així que vaig a donar uns quants noms, a veure si l’encerto:
-Andrea Levy i Jorge Moragas. Suposaria el canvi generacional que diuen que es pot produir. Jorge Moragas, diplomàtic, podria ocupar la cartera d’Afers Exteriors en substitució de Moratinos, què és un dels que sonen que podria sortir.
-Alícia Sánchez Camacho i Xavier Garcia Albiol. Seria el colofó a la seva carrera al servei del PP a casa nostra.
Tot indica que la Soraya Sáenz de Santamaria continuarà i que, a part, Rajoy li encomanarà la tasca de restablir ponts amb Catalunya. Tot i l’habilitat que pot tenir la qui va ser Vicepresidenta primera, el paper de negociadora amb el govern català és un marró d’aquells que no el voldria tenir ningú, al menys que sigui amant dels reptes difícils. Personalment trobo que fracassarà, ja que hauria d’acceptar, al menys, un referèndum pactat i ara com ara, no veig disposats els populars a fer aquesta mena de concessions.
També sembla que té molts números per entrar Maria Dolores de Cospedal. Aquí també Rajoy podria premiar a la Secretari General del partit. Com dirien els del delta: Tamó me fa!    
També veig molt difícil que al mateix govern puguin estar la Soraya i la Maridolo. Si finalment hi són acabaran picant-se les crestes (segur!) Igual com va passar a l’Ajuntament d’Amposta ja fa anys amb la Tere Reche i la Marga Maigí.