dimarts, 22 de novembre del 2016

La prova del nou (N)

ENRIC HERNÀNDEZ
Director

Ho va vaticinar una preclara Carme Forcadell diumenge passat, amb la unitat sobiranista feta miques i sense ocultar el seu desgrat amb l'alternativa al 9-N ideada per Artur Mas: «L'Estat espanyol, que mai ens decep, també ens ajudarà a seguir junts fins al final». Dit i fet. El succedani de votació promogut per la Generalitat, que a ningú convencia, es converteix ara en un nou desafiament per a l'independentisme --més ambiciós encara que la cadena humana del 2013 o la V de l'última Diada-- davant el propòsit del Govern central de bloquejar-lo als tribunals.
Rara vegada un president sol·licita informes jurídics per impugnar una iniciativa autonòmica i després renuncia a fer-ho. D'aquí ve que l'ordre de Mariano Rajoy a l'Advocacia de l'Estat perquè estudiï els recursos, cosa que ja feia discretament malgrat la treva verbal de l'Executiu, anticipi una nova batalla jurídica d'imprevisibles conseqüències polítiques. I suposa la prova del nou (N) que, malgrat les sospites dels companys de viatge de Mas, aquest no tenia un pacte tàcit amb Rajoy per muntar la votació bis sense obstruccions de l'Estat.
La pega del PP
És cert que el Govern s'inclinava per tolerar la mobilització alternativa del 9-N, sempre que la Generalitat no la presentés com una consulta. Esperava, doncs, que l'«argúcia» de Mas prengués forma. Tres són els factors que han portat Rajoy a mudar la seva tàctica: primer, les denúncies de directors d'institut, avalades pels sindicats, sobre les pressions de la Generalitat perquè cedeixin els locals voluntàriament, sense ordre per escrit que els empari; segon, la notícia que el Govern convocarà a les urnes amb poques hores d'antelació per esquivar la impugnació, cosa que l'Executiu interpreta com un intent d'humiliar l'Estat; i tercer, l'aval de l'independentisme cívic i partidista al 9-N, que, encara que poc entusiasta, assegura una elevada participació.
Ara és la intervenció del PP la millor pega per a la porcellana sobiranista, la que garanteix l'èxit del 9-N, d'una manera o altra. La prova del nou de la unitat sobiranista, a partir del 10-N.