dimecres, 23 de novembre del 2016

Pont aeri d'anada i tornada

ENRIC HERNÀNDEZ
Director

Santamaría fa bé d'acceptar l'oferta de Junqueras d'abordar a Barcelona l'agenda catalana. I Puigdemont, hauria d'anar a la cimera de presidents


El vicepresident Oriol Junqueras convidarà la seva homòlogaSoraya Sáenz de Santamaría a desplaçar-se a Barcelona per abordar l'"agenda política catalana", segons ha anunciat la portaveuNeus Munté. La Generalitat fa així el primer pas per aprofundir en el diàleg institucional amb el Govern central, que el procés sobiranista no ha suspès però sí buidat de contingut. Fa bé la vicepresidenta, a la qual Mariano Rajoy ha confiat el dossier català, de recollir el guant i acceptar la invitació.
Aquesta trobada versarà sens dubte sobre les 46 demandes que el president Carles Puigdemont va entregar a Rajoy a la Moncloa l'abril, versió corregida i augmentada dels 23 punts presentats perArtur Mas el 2014. Ampli memorial de greuges que inclou assumptes d'interès per a tots els catalans, siguin independentistes, federalistes o autonomistes. Perquè és en el finançament, les infraestructures o els serveis públics on s'ha d'esperar que les dues parts arribin a acords, menys factibles en assumptes tan espinosos com el referèndum independentista o la sobirania.
Al Govern del PP, com ha confirmat l'exministre José Manuel García-Margallo, hi han cohabitat diferents sensibilitats sobre com afrontar el conflicte català. Per ara la fermesa jurídica s'ha imposat al pragmatisme polític, amb els tribunals i la fiscalia com a puntes de llança. Ja és hora que els polítics facin allò pel que se'ls paga: política.
Qüestió a part és que la via de la cooperació bilateral sigui transitable mentre perduri el propòsit de celebrar un referèndum unilateral amb vista a una declaració d'independència igualment unilateral. Exigir a l'Estat que inverteixi més a Catalunya cinc minuts abans de fundar un estat propi no és el millor incentiu perquè el Govern central segui a negociar.

CIMERA DE PRESIDENTS

Més enllà d'aquestes contradicions, hem de saludar l'obertura al diàleg de la Generalitat i suggerir-li que aquest nou pont aeri sigui d'anada i tornada: si Santamaría l'agafa rumb a Barcelona, Puigdemont també hauria d'assistir a la cimera de presidents que abordarà el finançament autonòmic.