dijous, 24 de novembre de 2016

TENIR ESTRELLA

A la cerimònia d’entrega de les noves estrelles Michelin d'anit, un nou restaurant d’Ulldecona es va afegir a la llista. Es tracta (imagino que tots ho sabeu) de l’Antic Molí del xef Vicent Guimerà, continuador d’una nissaga de cuiners ja que tan son iaio com sa mare ho han estat. Cal recordar que aquest any Vicent ja havia aconseguit el premi al millor cuiner revelació de Catalunya.  
Amb aquesta estrella el poble d’Ulldecona en suma dues, ja que fa 4 anys el restaurant les Moles amb el xef Jeroni Castell va aconseguir la primera que ha anat mantenint durant aquests anys i anit la va tornar a revalidar.
Les trajectòries de tots dos xefs han estat molt diferents. Mentre Jeroni va entrar a la cuina per casualitat un dia que el cuiner es va posar malalt, tal i com ell sol explicar, Vicent va créixer entre fogons, tal i com ja he dit al començament. Segurament per això, amb només 24 anys va obrir el seu propi restaurant.
Me crida l’atenció que un poble com Ulldecona que mai havia estat una destinació gastronòmica de primer ordre acumuli dues estrelles quan hi ha poblacions com Cambrils que només ne té un o l’Ametlla de Mar i la Ràpita, on tradicionalment la restauració ha estat un sector econòmic molt més important que no en tinguin cap.
Aquest matí ho he comentat a la feia i hem estat parlant del restaurant Can Batiste de la Ràpita que des de fa uns anys porten els fills dels fundadors i que com els dos anteriors elaboren el que es denomina cuina d’autor amb productes de proximitat o sigui, de la nostra terra.
Durant dècades els pobles gastronòmicament més potents eren, sobre tot, aquells que tocaven a la mar i que treballaven el peix i el marisc fresc que elaboraven destrament. Amb això ja n’hi havia prou i no es van dedicar mai a fer grans innovacions a la seva cuina.
Tornant a l’edició d’aquest any de les Estrelles Michelin, la de 2017 (tot i que encara estem al 2016), ha estat la que més noves estrelles ha repartit. No és casualitat i trobo que al futur serà una constant, ja que la cuina (la bona cuina!) està de moda i cada vegada els cuiners són més professionals i tenen un gran esperit de superació.
Anit també va aconseguir una estrella el cuiner de l’Aldea Fran López per el seu restaurant barceloní Xerta que regenta amb el seu germà. És la segona que aconsegueix després de la que va aconseguir l’any 2010 al restaurant el Torreó de l’Indià de l’hotel Villa Retiro de Xerta.
A principis d’any vaig deixar un comentari a Tripadvisor sobre el restaurant Antic Molí i vaig dir que anaven en busca de l’estrella. Sense que serveixi de precedent, ho vaig encertar. Ara pronostico que Can Batiste serà el proper en aconseguir-la a les Terres de l’Ebre. A veure si l’encerto...