diumenge, 8 de gener de 2017

EL TÚNEL DEL TEMPS: LA JUNTA DIRECTIVA I UN MÉS

L’anècdota que us explicaré avui va passar farà uns 25 anys (ja que veure com passa el temps!) En aquella època l’Agència Tributària encara devia de ser Hisenda.
En aquella època hi va haver un canvi normatiu (n’hi ha constantment) que afectava als petits empresaris (intentaré no haver d’emprar massa tecnicismes per a fer l’escrit més entenedor)
Jo vaig entrar a treballar a Hisenda amb un contracte laboral que portava data 1-1-1986. Aquesta data, tot i que a molts no us digui gran cosa, va ser clau a la història recent del nostre país: s’entrava oficialment al Mercat Comú Europeu (actualment Unió Europea –o el que quedi d’aquesta-) i entrava en vigor el nou impost de l’IVA (de ben segur que el nom us sona)
Durant molts anys els petits empresaris, així com els pagesos, ramaders, pescadors, etc. tenien un càlcul simplificat per a tributar els seus ingressos: el 23,56% per a tothom. I perquè aquesta quantitat i no el 23 o el 25? Recordo que hi havia una forma aritmètica, però no sé d’on sortia i per tant no us puc aclarir el dubte. A part d’això es feien 2 pagaments a compte de la Renda a l’any i no calia justificar les despeses.
El canvi normatiu que hi va haver uns anys més tard, com us deia més amunt, afectava a tots aquests col·lectius que passaven a fer 4 pagaments a compte a l’any i havien de calcular el benefici tenint en compte les despeses relacionades amb la seva activitat. Per tant, una gran part d’aquests veien com havien de tributar més, ja que el rendiment els sortia superior al 23,56% esmentat.
Un dels col·lectius afectats era el dels venedors ambulants que tot just acabaven de constituir una associació que agrupava els de Tarragona i Castelló (ja sabeu que som terres de frontera i que un venedor ambulant igual pot parar a Tortosa i Amposta com a Vinaròs i Benicarló) Aquesta associació va ser apadrinada per la UGT.
Com sabeu, des de fa molts anys estic afiliat a dita central sindical i, els responsables territorials van pensar amb mi per a que expliqués als venedors ambulants l’abast de les modificacions tributàries i com els afectava a ells en particular. Vaig fer la xerrada a la seu de la UGT de Tortosa, al carrer Ciutadella, a la zona del Temple.    
I ara ve el bo... Sabeu quans assistents vaig tenir? Si heu reparat amb el títol, ho tindreu clar: la junta directiva de l’associació i un més. Prou... Bé, a part d’algun membre de la UGT que estava per allí i va parar l’orella.
No sóc d’anar pels mercats, però si alguna vegada has posat els peus en algun d’ells, digueu-me: Quants venedors ambulants hi poden haver un dilluns a Tortosa? (per posar nomes un exemple) Quants? 100, 200? No ho sé però suposo que per aquí anirà... En canvi van assistir a la xerrada 6 o 7... I això que el tema era, des del meu punt de vista, interessant. Tot allò relacionat amb els diners és interessant, sobre tot quan has de cobrar...
Els membres de la junta estaven visiblement molestos. Recordo que un d’ells va dir:

-Si la reunió d’avui hagués segut per a repartir les places del mercat, s’haurien matat per a veure qui podia agafar les millors...

Crec que no cal fer més comentaris.