dilluns, 2 de gener del 2017

Els deu negrets de Rajoy

Director adjunt

Agatha Christie va publicar el 1939 Deu negrets, la seva novel·la més celebrada. Deu crims acompanyats de la successiva desaparició de deu figures de porcellana. Mariano Rajoy podria protagonitzar una història semblant.
Ángel Acebes va ser diverses vegades ministre i aclamat secretari general del partit. Fins que al congrés de València (2008) va ser fulminat i substituït per Dolores de Cospedal. Només queden nou negrets.
María San Gil va ser presidenta del PP basc i la militant més estimada del partit. El maig del 2008 se'n va anar per discrepàncies en la redacció de la ponència política. Només queden vuit negrets.
Rodrigo Rato va competir amb Rajoy per heretar Aznar. Va anar a l'FMI, després a Lazard, al Santander, a Bankia i al banc dels acusats. Només queden set negrets.
Jaime Mayor Oreja, la tercera pota de la terna d'Aznar. Se'n va anar a Brussel·les per no tornar. Només queden sis negrets.
Francisco Álvarez-Cascos, superministre d'Aznar i supercap del partit. Se'n va donar de baixa el 2011 i va fundar una altra organització a Astúries. Només queden cinc negrets.
Alberto Ruiz-Gallardón era la gran esperança centrista del PP, fins que va topar amb la llei de l'avortament. Va dimitir de ministre de Justícia el 2014. Només queden quatre negrets.
Luis Bárcenas va ser recolzat per Rajoy («Sigues fort») fins que es va donar de baixa del partit, va dimitir com a senador i va ser empresonat. Només queden tres negrets.
Esperanza Aguirre diverses vegades va estar a punt de disputar-li el lideratge a Rajoy. Avui està a l'oposició de l'Ajuntament de Madrid. Només queden dos negrets.
Rita Barberá va ser «l'alcaldessa d'Espanya» i Rajoy la va defensar durant anys. Fins que el pacte amb Ciutadans va aconsellar deixar-la caure. Se'n va anar del partit poc abans de morir. Només queda un negret.
I el president d'honor
José María Aznar va anunciar dimarts, després d'innombrables exabruptes a Rajoy, que abandonava la presidència del partit. Ja no queden negrets.
No cal ser un expert en Agatha Christie per saber en aquest cas qui és l'assassí.