dimarts, 14 de febrer del 2017

Espanya, una dictadura

Director

El judici a Mas és polític, com ho van ser els seus estratagemes per posar les urnes el 9-N. Deslegitimar per això la democràcia espanyola és una exageració infantil


No tot s'hi val en nom de la democràcia. No s'hi val a utilitzar les urnes per institucionalitzar el racisme, com fa Donald Trumpni culpar la justícia d'atemptats futurs o fabulats. No s'hi val a trepitjar els drets humans dels refugiats, com fa Europa, a canvi que els seus governs esgarrapin un grapat de vots. No s'hi val a deslegitimar la democràcia espanyola a fi d'exalçar l'eventual República catalana d'innegables bondats que declamen els trobadors a sou de l'independentisme, sense deixar-ne constància escrita que els pugui comprometre en el futur.
La Generalitat nega exercir pressió sobre el tribunal del 9-Nper reunir a les seves portes milers de persones reclutades per les entitats sobiranistes i per la consellera que paga les nòmines al funcionariat. Al·lega (amb raó) que el d'Artur Mas i companyia és un "judici polític", de la mateixa manera que l'expresident es declara "responsable polític" dels estratagemes de llavors però al mateix temps nega haver trencat cap plat: "El nostre ànim no era desobeir." O màrtir de la pàtria, o astut picaplets; les dues coses a la vegada no podran ser.
Des de fa un temps s'han forçat tant les regles de joc de la convivència -quina altra cosa, si no, és la democràcia- que s'ha acabat per subvertir-les. A Espanya el Codi Penal es reforma i es branda com a arma de destrucció de l'adversari. I la voluntat dels votants catalans es recargola fins a fer dir a les urnes el que ni poden ni volen dir.

LA HIPÈRBOLE INDEPENDENTISTA

De totes les perversions de l'actual debat polític, potser la més tòxica és la contraposició entre legalitat i democràcia. Donada la supremacia del 'dret a decidir' (autodeterminació) sobre les lleis espanyoles, totes aquelles que l'entorpeixin serien per principi il·legítimes, a l'emanar d'una sobirania sobtadament no reconeguda. Si, segons l'independentisme, l'Estat és "demòfob" perquè el Constitucional, el Suprem, el Tribunal Superior de Catalunya, els fiscals i fins i tot el jutge català del 3% actuen per motius polítics, Espanya seria una dictadura i Catalunya, una improbable escissió democràtica. Pueril hipèrbole.