dimarts, 7 de març del 2017

Mas 'attack'

Periodista

La disponibilitat de l'expresident per agafar el timó i no abandonar la nau en aquests moments és elogiable


Malgrat el tema del 3%, tot sembla indicar que Artur Masintentarà tornar a ser candidat. L’expresident argumenta que, com que Puigdemont se’n va o se’n va, si ell també se n’anés, «elPDECat quedaria molt debilitat». En qualsevol cas, la seva disponibilitat per agafar el timó i no abandonar la nau en aquests moments és elogiable, ja que els últims resultats no són precisament encoratjadors.
Mas va haver de donar l’històric «pas al costat» en part perquè laCUP no es fiava d’ell. Anna Gabriel ha explicat que «és al·lucinant» que «s’hagi instal·lat el relat que el 9-N es va fer gràcies a Artur Mas». Segons la diputada, encara que tothom sabia que el Tribunal Constitucional suspendria la consulta, Mas no havia previst «cap pla B» i va ser la CUP qui va dir «no ens aixequem de la taula fins que trobem una solució».
Quim Arrufat ha corroborat aquesta versió relatant que «el 9-N va començar amb una reunió al Palau de la Generalitat, en la qual Artur Mas va dir que no hi hauria consulta perquè la llei l’havia suspès». En canvi ara, dos anys després, Mas sí que proposa obertament un pla B que serveixi per evitar una més que segura suspensió del referèndum que Puigdemont ha promès per a finals de setembre, si no abans.
Aquesta setmana, en un acte de l’ANC a Sabadell, Mas va explicar que «en el moment en què l’Estat reaccioni per impedir elreferèndum, nosaltres hem de tenir un esquema de mobilització organitzada, que li posi molt difícil a l’Estat impedir el referèndum, o que el cost que hagi de pagar per impedir-lo sigui enorme (…)» , «com més bèstia sigui l’acció del Govern d’Espanya, més potent serà la reacció a Catalunya» (…), i «la Guàrdia Civil o la Policia Nacional pot actuar davant 1.000 persones, 1.500, 2.000; però davant 2.000.000 no pot actuar, no pot fer res».
Mas també va explicar la seva estratègia davant una eventual inhabilitació: «en el moment que t’inhabiliten, tu pots presentar un recurs i per tant s’hauria de ser una mica astut. Si t’inhabilita elTribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el moment en què presentes un recurs davant del Tribunal Suprem tindries unes setmanes de marge en les quals es poden convocar eleccions. T’han inhabilitat però no és ferm. I, per tant, els marques un gol per l’escaire».
'DESFER PAPERERA'
En contraposició, Oriol Junqueras ha eliminat totalment les referències a «paralitzar l’economia catalana» com a eina de pressió i circumscriu el seu discurs a la glossa del creixement del PIB, la reducció del deute i les virtuts de l’escola concertada. Però també està a favor del pla B de mobilització al carrer. És a dir, que la CUP té on elegir. Potser prem el «desfer paperera» i opta per Mas, ves a saber. Tot i que, amb això del 3%...