dijous, 20 d’abril del 2017

La “merda” de la creu del Valle de los Caídos

XAVIER RIBERA

Deia el còmic Dani Mateo en el programa d’humor El Intermediode la televisió privada La Sexta: “El Valle de los Caídos alberga la cruz cristiana más grande del mundo, con doscientas mil toneladas de peso y ciento cincuenta metros de altura, el triple de lo que mide la torre de Pisa. Y eso es porque Franco quería que esa cruz se viera de lejos, normal, porque quien va a querer ver esa mierda de cerca". Per aquest gag, més o menys graciós, l’Audiència Provincial de Madrid ha admès a tràmit una querella presentada contra José Miguel Monzón (alies el Gran Wyoming i ànima del programa) i Daniel Mateo (autor verbal de l’acudit). En l’admissió de la denuncia, el tribunal entén que l’Associació per la Defensa del Valle de los Caídos pot sentir-se “greument ofesa” davant de l’ús del qualificatiu “merda”.

Encara atordits per la injusta pena de presó d’una adolescent que havia gosat fer broma de Carrero Blanco al Twitter, ens despertem ara pertorbats amb l’admissió de la querella en el pòrtic d’aquesta opinió detallada. Què ens està passant? Ens hauríem de remuntar a la dictadura per trobar un afinament de pell judicial tan perepunyetes com el que vivim. Ni a la transició, en què havies de passar de puntetes damunt de la majoria de temes, es patia una persecució a l’humor tan extraordinàriament inquisitiva. Aquests dies hem recordat molt i amb enyor als humoristes de la transició Tip i Coll; en el llibre “Tipycollorgía”, publicat l’any 1984, podíem llegir: “Carrero Blanco: ‘De todos mis ascensos, el último fue el más rápido”; llavors no va passar res, en l’actualitat anirien de pet a la garjola.

Tornant a la querella, si el Valle de los Caídos pot sentir-se “greument ofès” davant de l’ús del qualificatiu “merda” per descriure la creu, com no ens hem de sentir els demòcrates davant de l’ús i abús del Valle de los Caídos com a monument que exalta el franquisme...? No sé si la creu o el mausoleu en general són o no una “merda”, però sí sé que són una indecència, i el panegíric que del franquisme es fa al Valle de los Caídos és de jutjat de guàrdia.

La llei mordassa que Mariano Rajoy i companyia es van treure del barret de copa del franquisme permet aquesta infame cacera de llibertats que pateix el país. Com pot ofendre més un acudit que un monument (merdós) que exalta el franquisme? Siguem seriosos, el Valle de los Caídos s’hauria de tancar o reinterpretar, i fins que això no arribi els franquistes almenys haurien d’aguantar els acudits que als demòcrates ens permeten alleugerir la carregar de la injustícia. En cas contrari, tot plegat no deixa de ser una grossa merda.