dimecres, 12 d’abril del 2017

Referèndum: guia per a funcionaris

Director

Un grapat de voluntaris donen per muntar un altre 9-N, però el promès referèndum obligaria a posar en perill molts empleats públics


L’última providència del Tribunal Constitucional obre una nova fase en la batalla prèvia a la celebració (o no) del referèndum independentista. Perquè, per més que Carles Puigdemontinsisteixi que Catalunya transitarà de l’autonomia a la secessió sense fer salts al buit, «de la llei a la llei», l’escrit d’advertència de l’alt tribunal posa en relleu el que és obvi: que una cosa és firmar la convocatòria del referèndum, un minut després d’aprovar-se les lleis de desconnexió i un minut abans que siguin suspeses, i una altra de molt diferent desenvolupar els preparatius de la votació, que per força s’han d’iniciar amb antelació i sota la vigent legislació espanyola.
  A demanda del Govern, i per evitar la suposada parquedat esgrimida per Artur Mas per negar el delicte de desobediència en el judici del 9-N, el Constitucional adverteix ara tots els membres del Govern català –polítics professionals– i cinc alts càrrecs –incloses tres funcionàries de carrera– de les «responsabilitats penals» que afrontarien si impulsessin el referèndum.
  Després de rebre aquest escrit, tots ells i els treballadors al seu càrrec tenen prohibit «iniciar, tramitar o dictar cap acord» que destini al referèndum qualsevol partida pressupostària, siguin les suspeses o qualssevol altres. S’exposarien, si ho fessin, a ser condemnats pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics: fortes multes, penes de presó i fins a 25 anys d’inhabilitació. És a dir, la pèrdua del lloc de treball.
  Fins i tot l’ANC i el sindicat independentista CSC admeten, en una guia per a funcionaris afins, que incorreran en desobediència si es neguen «clarament a complir una ordre (...) vàlidament notificada». I el CSIF ha animat els treballadors públics a demanar les ordres per escrit i a denunciar-les si són il·legals.
  Amb un grapat de patriòtics voluntaris és possible muntar un altre 9-N, però el referèndum promès exposaria centenars de funcionaris que, votin com votin, no tenen per què veure’s forçats a arriscar el seu futur. Tota ficció, també en política, ha de tenir un límit.