dimecres, 10 de maig del 2017

Cinc cognoms bascos

Periodista

Rajoy és generós amb tot el que és aliè. A canvi dels vots dels cinc cognoms bascos per als Pressupostos dona molt en 'cash'


Ho va dir Montoro: «Venim d'una crisi per una borratxera de despesa pública i alguns ja volen anar un altre cop de copes». És veritat. Els dos primers a fer-ho són Rajoy i ell mateix. Han repetit el que fa gent del PP des de fa temps: utilitzar els diners de tots, els fons públics, com si fossin seus i gastar-los en les seves conveniències.
Un interès seu: seguir governant. Per fer-ho necessiten que el Congrés, on no tenen majoria, els aprovi els Pressupostos. Com que el PNB té els vots que els faltaven, Rajoy i Montoro han renegociat la quota basca cedint en tot el que els demanaven. Ells seguiran governant però a partir d'ara Euskadi pagarà cada any 540 milions menys pels serveis que rep de l'Estat i cobrarà a més 1.400 més en concepte d'endarreriments. Trinco-trinco.
Sempre havíem entès que les anades i vingudes de diners entre l'Estat i les autonomies eren per atendre les despeses i perquè els territoris més rics ajudessin –la solidaritat necessària– els que tenen menys recursos. A partir d'ara Euskadi contribuirà encara menys a les necessitats de, per posar dos exemples clàssics, Andalusia i Extremadura, molt menys industrialitzades que ella.
No dic això des de l'independentisme català, al qual no pertanyo. Tampoc en contra del fur basc, que accepto encara que discrepi sobre les seves quantitats. Ho subratllo en defensa de l'equitat,de la solidaritat interterritorial (encara que el PSOE, soci del PNB a Euskadi, calli davant el que hauran de perdre aquells territoris perquè al final tot quadri. ¿O no ho perdran i ho trauran d'alguna altra autonomia?). Però denuncio una cosa: estic convençut que si el PP no necessités els cinc vots bascos no hauria acceptat aquestes xifres.

EL VALOR DELS DINERS

¡Que bé que ha 'pujolejat' (vendre megacar el microsuport que necessita Rajoy) Urkullu! I li demano excuses per comparar-lo amb l'exhonorable ja que ell ha d'educar millor els seus fills i no imitar aquell pare de família que en les negociacions constitucionals va tenir la poca vista de no reclamar un pacte econòmic similarals bascos malgrat que coneixia molt bé el valor dels diners.
Rajoy és generós amb tot el que és aliè. A canvi dels vots dels cinc cognoms bascos dona molt en 'cash', promet retirar recursos d'inconstitucionalitat (¿s'havien presentat sense raons objectives per a això?), ofereix noves transferències i inversions, i fins i tot rebaixa l'electricitat a les empreses basques perquè competeixin amb avantatge amb les d'altres territoris. Els bascos el deuen considerar més graciós que Dani Rovira. Però quan els faci a ells coses com la que per la seva estricta conveniència acaba de fer-nos a tots els altres potser riuran menys.