dimarts, 13 de juny del 2017

El pecat original del PDECat

Director

No n'hi ha prou amb la fermesa de Pascal davant Gordó: amb Mas com a president, el nou partit no podrà trencar amb el llegat corrupte de la vella CDC


Els joves cadells de Marta Pascal s’han apuntat una notòria victòria al forçar la baixa, tant del PDECat com del grup de Junts pel Sí, de l’exconseller Germà Gordó, investigat per la trama del 3%. Amb Gordó com a diputat no afiliat, la majoria unilateralista del Parlament potser perdi un vot, però la direcció del partit abans anomenat Convergència guanya en credibilitat al demostrar que no subordina el seu compromís anticorrupció ni al procés ni als tripijocs interns. Juntament amb el parlamentari repudiat pel seu passat com a 'aconseguidor', el gran perdedor d’aquest envit és Artur Mas, que no fa tant va posar la mà al foc per Gordó. L’exgerent de CDC, exsecretari del Govern i exconseller de Justícia va ser qui primer va ajudar Mas a taponar les canonades del partit que bombaven els fruits de les comissions cap al clan Pujol, sempre presumptament, i després a fabricar un sistema de finançament amb certa aparença de legalitat. Com a guardià dels secrets de Mas, el testimoni judicial deGordó es presenta, així doncs, prometedor.

La penúltima baula

Mas no només ha perdut un home de la seva plena confiança, sinó també la penúltima baula que enllaçava el passat convergent amb el futur del PDECat. Com a president, tan honorífic com simbòlic, ell és la baula perduda. I aquí trobem el pecat original del nou partit: concebut al laboratori convergent com el quarter d’hivern del defenestrat expresident, en el seu congrés fundacional va patir unnaixement accidentat. La revolta de les bases va truncar les maniobres continuistes de la cúpula i ho van posar tot de cap per avall. Tret del gerro xinès, incòmode recordatori d’una època ominosa que les noves generacions pretenen enterrar, mentre la justícia procedeix a la seva exhumació. Molt més que la seva acreditada fermesa necessitarà Pascal per reflotar el PDECat, desvinculant-lo del passat corrupte de CDC, mentre Mas segueixi com a president. Només quan aquest faci un pas enrere i assumeixi les seves responsabilitats pretèrites el partit podrà somiar amb un futur impol·lut.