dimarts, 27 de juny del 2017

Nació de nacions

Periodista.

Em costa entendre què vol dir Pedro Sánchez quan es defineix com a «defensor d'Espanya i del catalanisme» i defensor d'un «Estat plurinacional» que no és res més que «una nació de nacions»


En política, deixar anar frases buides i a la vegada altisonants no amaga res més que mercaderia avariada. Pedro Sánchez ha sigut proclamat secretari general del «nou PSOE», ens diuen. En el seu discurs d’inauguració d’aquesta etapa plena de novetats que ens augura, Sánchez va proposar fer fora el PP del Govern amb la vella fórmula, ja fracassada, d’unir els socialistes amb Podem i Ciutadans. No conec bé el líder del «nou PSOE», però si ens atenim als antics patrons de la política de tota la vida, semblaria que Sánchez només vol guanyar temps fent com que té un pla que sap que no sortirà, per així anar recomponent-se davant les pròximes eleccions. Però bé, està bé que ho segueixi intentant, no fos cas que Ciutadans i Podem recuperin el ritme àgil del canvi d’opinió. I tot al marge dels militants als quals tant apel·lava durant la campanya de primàries, de manera que desconeixem si aproven aquesta oferta i aquests socis.
Aquesta etapa del «nou PSOE» s’obre també amb una proposta per a Catalunya. Sense conèixer bé el líder d’aquesta novíssima fase, em costa entendre què vol dir quan es defineix com a «defensor d’Espanya i del catalanisme» i defensor d’un «Estat plurinacional» que no és res més que «una nació de nacions».
¿Què significa defensar el «catalanisme»? ¿Com es fa? ¿Què implica això? ¿És incompatible amb el fet de defensar, per exemple, no ho sé, l’andalusisme o el navarrisme? ¿Com s’aplica el catalanisme per evitar la ruptura d’Espanya per part dels independentistes? ¿Sánchez és més o menys catalanista que Puigdemont?

UNA DIFERÈNCIA CULTURAL

Respecte a la defensa que fa el líder del PSOE de la «nació de nacions», també em sorgeixen dubtes. ¿Quantes nacions? ¿Quina diferència hi hauria entre la nació catalana i la nació de Castella i Lleó? ¿Seria una diferència cultural, com la que va defensar Sánchez fa no gaire? ¿Aquestes nacions dependrien de la nació mare? Si efectivament hi hauria una relació de subordinació, ¿a quants independentistes espera convèncer? ¿Quins barons podran defensar als seus territoris que Espanya conté diverses nacions? ¿Sap Sánchez com articular la seva proposta o ho ha fet només per tornar a Iceta el seu suport en les primàries? ¿Quina opinió tenen els militants sobre la «nació de nacions»? ¿Com vol pactar amb Ciutadans, l’origen del qual se situa a la Catalunya no independentista, amb aquest pla? ¿És Bolívia el nostre model, com ha dit la socialista Adriana Lastra? ¿Subscriu Sánchez la teoria de Lastra que Astúries és un Principat, Espanya un Regne i és per això que es governen de manera diferent? Intentar-ho està molt bé. I si a més a més ho expliquen i ho entenem, és perfecte.