dijous, 13 de juliol del 2017

DIARI DE VACANCES A GALÍCIA. DIES 1 I 2: BURGOS

Quan planifiques un viatge i ho comentes al cercle d’amics i coneguts, tots els que han estat al lloc on has d’anar té donen conselles sobre les seves pròpies experiències: Ves a veure això... Menjar això... Al final resulta que ni el que has planificat abans de sortir acabes fent... En definitiva, un viatge acaba sent una mescla de planificació i improvisació, quan ho fas pel teu compte, es clar. 
La nostra destinació a Galícia era Lugo, un lloc al mig de tot i des del qual ens aniríem desplaçant a d’altres indrets. Però com que el viatge fins allí és molt llarg, vam decidir fer una parada al camí. D’anada vam estar un parell de dies a Burgos, ciutat que no coneixíem i de tornada una nit a Logronyo per a degustar una vegada més les seves delicioses tapes pel carrer Laurel i adjacents. 

BURGOS
L’hotel a la ciutat castellana estava a les afores. Des d’allí, a peu, fins el centre de la ciutat hi havia aproximadament mitja hora i fins la catedral un quart més. Com sabeu la catedral de Burgos és, juntament amb la de Lleó, la millor expressió de l’estil gòtic espanyol. La curiositat de la catedral és la figura del Papamoscas que té la característica d’obrir la boca a les hores en punt tantes vegades com campanades toquen. No us penseu que sigui fàcil veure’l de no ser per la gent que s’acumula baix. I és que el Papamoscas està a una alçada considerable (més de 20 metres)  
Estàvem a la plaça on està el palau de la Capitania General de Burgos, lloc on van proclamar a Franco com a Generalíssim dels exercits mentre durés la guerra i se’ns va apropar un senyor per a explicar-nos l’anècdota i ens va suggerir pujar fins el castell ja que des del seu mirador (una mica abans) sé podia veure una esplèndida vista de la ciutat. També ens va recomanar visitar l’església de Sant Nicolau de Bari, tot just a la part de dalt de la catedral. 
De tot el que vam veure, a part del que ja he esmentat, cal destacar la porta de Santa Maria, al costat del riu Arlanzón, així com també els passejos que té el riu a cada costat i els ponts que el creuen.    
Me va cridar molt l’atenció el gran nombre d’escultures humanes que hi ha, sobre tot pel casc antic. 
A Burgos no hi poden faltar referències al Cid Campeador, la escultura del qual està a la sortida del pont de Sant Pau que té diverses escultures de pedra a cada un dels costats. Per cert, l’església de Santa Àgueda (o Santa Gadea), on el Cid va fer jurar el Rei Alfons VI el Brau que no havia participat en la mort del seu germà Sans II el Fort. 
Al marge esquerre del riu Arlanzón s’hi troba un conjunt d’edificis molt moderns i funcionals. Un és el palau de congressos i l’altre el museu de l’Evolució Humana. Recordeu que al costat de Burgos sé troba el jaciment d’Atapuerca. 
Quan s’està de visita una població és obligatori apropar-se a la zona on hi sol haver més acumulació de restaurants i bars per a degustar els productes més típics. A Burgos el més característic és la morcilla (la nostra botifarra o baldana) Tot i n’hi ha per tot els cas antic, els llocs més idonis són la plaça Hort del Rei, però sobre tot el racó del carrer de la Sombrería on hi ha el Trassiego, la Vermuteria Victoria i el Gaona Jardín, tres dels recomanats per les guies. 

LES ANÈCDOTES. A la Vermuteria Victoria, tots els dies, a les 10 de la nit, puntualment, es canta l’himne de Burgos. Els clients que no el coneixen el poden llegir d’una pissarra on està apuntat. 
La primera nit (1 de juliol), la temperatura va baixar fins els 5º.
Mentre dinàvem al Trassiego ens vam trobar amb un grup d’ebrenques de visita al jaciment d’Atapuerca, entre elles Maite Subirats, tècnica de cultura de l’Ajuntament d’Amposta i Júlia Idiarte, professora d’ESARDI (l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta) 
 





ENLLAÇOS:

https://ca.wikipedia.org/wiki/Burgos

http://www.aytoburgos.es/turismo-en-burgos

https://burgospedia1.wordpress.com/2012/05/14/palacio-de-capitania-de-burgos/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Catedral_de_Santa_Maria_de_Burgos

https://ca.wikipedia.org/wiki/Papamoscas

https://es.wikipedia.org/wiki/Iglesia_de_San_Nicol%C3%A1s_de_Bari_(Burgos)

https://es.wikipedia.org/wiki/Castillo_de_Burgos

https://ca.wikipedia.org/wiki/Arc_de_Santa_Maria

https://burgospedia1.wordpress.com/2010/03/06/el-cid-campeador-la-estatua/

https://es.wikipedia.org/wiki/Iglesia_de_Santa_%C3%81gueda_(Burgos)

http://www.museoevolucionhumana.com/

https://ca.wikipedia.org/wiki/Jaciment_arqueol%C3%B2gic_d%27Atapuerca