dilluns, 13 de novembre del 2017

Espanya demana la independència

XAVIER SARDÀ

Imaginem que no s'hagués firmat el Compromís de Casp i Catalunya s'hagués convertit en una potència colonial d'enorme envergadura

Què passaria si Espanya es volgués independitzar de Catalunya? Imaginem que per avatars de la història no s’hagués firmat el Compromís de Casp i Catalunya s’hagués convertit en una potència colonial d’enorme envergadura. Sent així, tot Cata-Espanya estaria influïda culturalment i idiomàticament per Catalunya, que s’hauria esqueixat del Regne d’Aragó.
Imaginem tot Amèrica Llatina parlant la llengua d’Espriu. Aquesta Cata-Espanya, amb capital a Barcelona, seria naturalment un Estat de dret, de les autonomies i una monarquia constitucional sota el regnat de Ramon Berenguer XVIII.
L’actualitat seria trepidant. El president del Govern, Oriol Pujol Ferrusola, ja ha manifestat que Espanya no pot independitzar-se perquè, entre altres raons, forma part dels Països Catalans des de fa més de 500 anys en la que constitueix la nació més vella d’Europa. El president ha dit que un referèndum només d’Espanya, sense comptar amb l’opinió dels catalans, seria inconstitucional. Més de 4.000 empreses han marxat de la resta de Cata-Espanya, i s’han instal·lat a Catalunya.

Antonio Baños i Lluís Llach

El secretari d’Estat de Seguretat, Antonio Baños, ha manifestat sobre el dia del convocat referèndum: «En un cas amb un pícnic, en un altre amb una manifestació, es podran exterioritzar aquest diumenge els sentiments, però no a costa de violentar la llei».
El president de Castella-la Manxa, en representació de les comunitats independentistes, acaba de declarar a Europa que Catalunya ha fet un cop d’Estat feixista i que no respecta els drets humans. «És intolerable que hagin empresonat el Govern de la comunitat madrilenya. ¿Què podem esperar d’un país que no ha tingut cap Nobel, que ha regalat la seva capital al turisme massiu, que fa comptes fins i tot quan balla la seva dansa regional i que només sap amenaçar i denunciar els que volem votar?».
El ministre de Cultura, Lluís Llach, ha denunciat que diverses famílies zamoranes s’han queixat per la manipulació educativa en algunes escoles. Segons sembla, diuen als més petits que Colom no era català.
En la manifestació del dia de la vaga solidària de dimecres, els estudiants val·lisoletans van proferir crits, com: «Premsa catalana, la més marrana», contra els periodistes de la metròpolis barcelonina.
En declaració davant el jutge, el president del Congrés ha manifestat que acata la llei catalana i que els pronunciaments han sigut purament simbòlics. La presidenta andalusa ha fugit a Bèlgica.
Fins aquí. Grotesc. Demano disculpes. Només és per remirar-ho tot des d’òptiques diferents. ¿No és potser la realitat més sorprenent? Hem intentat només de situar-nos lleument davant el mirall.