divendres, 19 de gener del 2018

COMBATRE EL FRAU FISCAL

Ahir dijous el Periódico de Catalunya sé feia ressò de que l’Agència Tributària porta a terme un estricte control sobre les deduccions de maternitat obviant conceptes com les rendes del capital. A part d’això qualificava qualificava el seu Director General  Santiago Menéndez (que l’any passat va visitar l’Administració de Tortosa) amb tres estrelles roges (la màxima qualificació negativa són 4)
Bé, penso que és una forma de denunciar que l’Agència Tributària no treballa com cal, la qual cosa no és cap fet sorprenent per algú com jo que hi he treballat durant molts anys. Penso que cal ser crític amb la feina que fas i si has de posar verd a l’empresa perquè no fa bé les coses, tampoc n’hi ha per a estripar-se les vestidures.
Els qui treballen a l’AEAT són els primer en adonar-se’n de que en els darrers anys (tal vegada coincidint amb els governs del PP) sé busca recaptar de la manera més fàcil possible. Les inspeccions són llargues i feixugues i no sempre s’acaba cobrant l’import de les actes, ja que moltes empreses a causa d’això fan fallida, tanquen les portes i ves i busca-les...
El més pràctic per als actuals dirigents de l’AEAT és fixar uns paràmetres i quan les diferències de la renta se’ls salten, automàticament surt la corresponent liquidació, més els interessos de demora i posteriorment sinó sé li acaba donant la raó al contribuent, la sanció pertinent.
És evident que a les deduccions per maternitat hi ha frau. Conec al menys un cas que va detectar una companya meva en adonar-se’n de que el llibre de família estava falsificat. Però: En quin camp no hi ha picaresca? Trobo que a cap. Hi ha gent que té la peguen així que poden. Però de vegades estem parlant d’uns pocs euros , però hi ha altres vegades que la suma és molt més important. Quants milions pugen els diners de la corrupció espanyola (ERE’s, Gürtel, Cas Palau, 3%, Púnica, tots els que van afectar València durant el diferents governs del PP, etc., etc.) Per tant, tampoc cal estranyar-nos tant que coses així puguin passar.

És un deure de l’Administració  l’Estat perseguir el frau fiscal i la corrupció. El problema és que no es destinen els suficients recursos. Tal com he dit més amunt és més fàcil perseguir els contribuents que s’han deixat de posar alguna partida a la declaració de renda que perseguir al gran defraudador.