dilluns, 5 de març del 2018

Depurem totes les clavegueres

ENRIC HERNÁNDEZ

Els que amb raó es van esquinçar les vestidures per l''operació Catalunya' haurien d'erradicar aquestes mateixes pràctiques en el si dels Mossos

Les forces de seguretat (...) no poden usar amb fins polítics els instruments legals que tenen a la seva disposició, i molt menys recórrer a la guerra bruta, per debilitar o destruir un projecte polític (...). És l’hora de la llum, els taquígrafs i l’assumpció de les responsabilitats (...): també per als que dissenyen i executen operacions amb fins polítics sense cap inconvenient a prostituir la tasca de la policia i la justícia». Aquest paràgraf està extret de l'editorial d'EL PERIÓDICO del 17 de febrer del 2017, en què denunciàvem les maniobres de «les clavegueres de l’Estat a través de la denominada operació Catalunya», orientades a «combatre l’auge de l’independentisme a Catalunya a través de la investigació de casos de corrupció de CDC, sobretot el cas Pujol».

El mateix es pot dir avui sobre el grup secret dels Mossos –Unitat Central de Resposta Operativa (UCRO), segons algunes fonts–, centrada a controlar o espiar polítics i altres personalitats, primordialment d’ideologia «no afí al procés independentista». Així es desprèn de la la documentació confiscada a la policia catalana just abans que la intentés destruir en una incineradora del Besòs, l’inventari de la qual, en poder de l’Audiència Nacional, ha revelat aquest diari.

Les actuacions no judicialitzades –i il·legals– que s’han documentat constitueixen un escàndol d’enormes proporcions: identificació de polítics assistents a una manifestació de Societat Civil Catalana, dossiers sobre polítics constitucionalistes, intercepció de les converses d’un eurodiputat del PDECat, vigilància de guàrdies civils i policies, tinença del cens de socis de l’ANC, plans per piratejar bases de dades oficials legalment protegides...

La suposada creació d’una policia patriòtica a Catalunya, anàloga a la que va haver-hi al Ministeri de l’Interior, exigeix depurar responsabilitats penals, als jutjats, i polítiques, al Parlament. Els que tant es van esquinçar les vestidures amb les clavegueres de l’Estat, i amb raó, haurien de ser els primers a depurar aquestes conductes als Mossos.