dilluns, 11 de juny del 2018

CiudadaNOs a Amposta

Caps de llista municipals 2015: Martínez, Ciscar, Ferré, Tomás i Miró (Foto:
el Punt Avui.

Mentre estàvem dinant a la Tancada, Jordi, que amb la seva parella s’ha seia a la taula del costat, se va girar cap a nosaltres i ens va dir:

-Una pregunta...

Com sabeu jo treballava a l’Agència Tributària i la meva dona encara hi treballa i com és temporada de Renda, ens pensàvem que la pregunta seria sobre algun tema relacionat.

-Diuen que s’està preparant una candidatura de Ciudadanos a Amposta? –Va continuar Jordi-.

Llavors entre la meva dona i jo li vam explicar el poc que sabíem...
Dissabte, tots aquells que vau anar al mercat d’Amposta, segurament veiéreu una carpa de Ciudadanos. No obstant, sembla que no hi havia ningú d’Amposta.
Tot i que és cert que fa 3 anys, per a les darreres municipals, van estar a punt de formalitzar una candidatura.
Bé, tan com a punt, no ho sé... Però a la foto de candidats on sortien Manel Ferré, Adam Tomás, German Ciscar i Francesc Miró (que van ser els caps de llista que finalment sé van presentar), també hi sortia Guillermo Martínez que, anteriorment s’havia presentat amb el PP.
Com que desconec les circumstàncies que van portar que Ciudadanos finalment no presentés llista, millor no fer especulacions, tot i que jo tinc la meva teoria.
El cert és que un partit que a les darreres eleccions al Parlament sé va enfilar fins la primera posició en vots i diputats, seria molt estrany que, al menys, no intentés formar llista a les principals poblacions catalanes, sobre tot aquelles que puguin tenir un simbolisme especial, com per exemple les capitals de comarca o poblacions superiors a 10.000 habitants.
A les Terres de l’Ebre no ho tindran fàcil. Darrerament l’hegemonia d’ERC sembla ser inqüestionable i no oblidem que som de les comarques que més parlem el català i Ciudadanos no és precisament un partit que se caracteritzi per la defensa de la nostra llengua.
Potser no se’n recorda quasi ningú, però durant algunes legislatures, a les nostres terres CiU treia molts pocs vots. La formació (de dos partits, recordem-ho) encara no s’havia implantat al nostre territori i amb prou feines presentaven llista. Per a fer-ho van haver de fitxar diferents alcaldes (ara mateix me venen al cap Josep Gil a Amposta, Aureli Villalbí a Godall, Josep Tomàs a la Galera, Josep Bertomeu a Santa Bàrbara, Primitivo Forastero a Camarles...) El resultat ja els sabeu: solia ser la força hegemònica sobre tot quan se tractava d’unes eleccions autonòmiques i fins i tot a les municipals, copant les alcaldies de la majoria dels pobles més menuts.
Mai he votat CiU (ni me va passar mai pel cap!) i mai votaré Ciudadanos. Per a mi CiU representava a la dreta catalanista i Ciudadanos  representa els enemics de Catalunya per molt que ells diguin que representen una part dels catalans. Caldria veure que pensen i com actuen els seus votants. Coneixeu la dita, no?: Digue’m amb qui vas i té diré que seràs.