dilluns, 2 de desembre del 2013

EL GRAN RECAPTE, LA MARATÓ I ‘ENTRE TODOS’


A França també s'organitzem maratons solidàries.

Aquesta mateixa tarda, al debat del programa Divendres de TV3 han parlat del Gran Recapte que va organitzar el Banc D’Aliments de Catalunya el passat dissabte amb la participació de més de 20.000 voluntaris.  
El periodista esportiu Pere Escobar deia el que diem a casa des de fa dies: la solidaritat de la gent ha d’arribar allà on no arriben els governs.
I és així mateix. Per què ha de fer-se càrrec el poble d’alimentar a milers i milers de ciutadans? Llavors, per a què tenim els governs? Personalment em sembla vergonyós que gent que a penes poden arribar a final de més tingui que pagar de les seves butxaques ni que sigui un pot de lentilles quan els governs, sobre tot l’estatal ajuda els bancs per a sortir de la crisi i continuar collant als que necessiten un préstec o tenen una hipoteca.
En un moment del debat, han dit que, segurament, a la sortida dels súper, sovint et torbes gent demanant i no actues de la mateixa manera. Sobre aquest punt he de dir una cosa. Qui m’assegura a mi que els que està demanant no és un captaire professional? Mireu, hi ha bandes organitzades que venen expressament d’altres països a demanar al nostre. Recordo que quan estava a l’ajuntament, un cop, la policia local d’Amposta va retenir (no vull usar la paraula detenir) un minusvàlid amb una cadira de rodes que demanava al davant d’una coneguda cadena de supermercats valencians. L’home, que no sabia parlar res de castellà (i molt menys català), va necessitar d’un intèrpret per a poder explicar la seva experiència. Havia estat segrestat al seu país per una banda organitzada i l’obligaven a pidolar aquí i deia i repetia que ell només volia demanar a casa... A partir d’aquí que cadascú tregui les seves pròpies conclusions.    
El mateix es podria dir de la Marató que TV3 organitzarà el proper diumenge. I, a sobre, si no hi col·labores te sens culpable, després de tota la publicitat que s’hi fa per a que tothom hi posi el que pugui de la seva part.  
Els dies feiners per la tarda, després d’haver dinat, sembla ser que a TV1 fan un programa que s’anomena Entre todos. A ma mare li encanta especialment i sempre parla de la solidaritat dels espectadors que, ràpidament, atenen la crida que se’ls hi fa. En alguns casos es tracta de joves emprenedors, però de vegades són gent que estan a punt de perdreu tot o que s’han quedat sense feina i no poden donar menjar als seus fills. Recordo que Ferran Monegal, a la columna de crítica televisiva que té al Periódico, posava a parir aquest programa i més o menys venia a dir el mateix: Per què ha de ser la gent la que hagi d’ajudar als altres?
Paradoxalment, a Catalunya s’ha organitzat en una mica més d’una setmana el Gran.
Us seré franc. Vaig participar al Gran Recapte i, a més a més, vaig portar els cupons que portava el Periódico per a que la cadena de supermercats (en aquest cas catalana) contribuís també a aportar una unitat de cada cosa segons el contingut dels cupons retallables. Però mai he trucat a la Marató. Com a molt, si, per exemple a la Fira de Santa Llúcia d’Amposta m’han demanat un donatiu l’he fet, però res més. Els motius ja us els exposat.
Sabeu, perquè ho he dit moltes vegades, que, des de fa anys col·laboro amb Amnistia Internacional, ACNUR i Creu Roja. A part de les quotes trimestrals, de tan en tant encara hi faig alguna aportació més. I em desgrava a l’hora de fer la Renda.
Però per a tota la resta, ens ho hauríem de fer mirar tots plegats, començant, evidentment pels nostres governs que han de governar per a TOT i no només per a uns quants que, la majoria de les vegades solen ser els que més tenen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.