dilluns, 3 de novembre del 2014

DIADA CASTELLERA DE VILANOVA I LA GELTRÚ

Foto feta per la canalla. 

Convidats per la colla local, els Bordegassos de Vilanova (groc terrós), Xiqüelos i Xiqüeles del Delta va fer ahir un dels desplaçaments més llargs de la seva curta història. El segon després del de Gavà l’octubre de l’any passat pocs dies després del bateig.
Les altres colles convidades han estat els Minyons de l’Arboç (roig) i els Castellers de Castelldefels (groc)
Els castells que varem portar a plaça van ser els següents: el 3d6a (tres de sis amb agulla), el 2d6 (el dos de sis o torre de 6), el 4d6 (quatre de sis), el pd4b (el pilar de 4 carregat per baix) i el pd4 (pilar de 4)
Cap dels castells era nou, però també és veritat que poc a poc hem d’anar consolidant els que anem fent. La torre de dos era la tercera vegada que el portàvem a plaça i sempre l’hem descarregat (diada d’aniversari a Amposta, diada de l’ermita del Remei d’Alcanar i ahir)
De fet ahir varem descarregar tots els castells que intentarem, la qual cosa demostra el que deia abans, la consolidació de la gama de castells que hem anat portant a plaça en les successives actuacions que hem fet. A l’argot casteller ja som colla de 6 i mig.  
El castell més alt que es va veure va ser un 4d8 per part dels Bordegassos, això sí, l’han descarregat al segon intent. Les altres colles castelleres han fet castells de 7.
Cal dir que algunes de les colles que van participar a la diada d’ahir tenen una llarga trajectòria:

Minyons de l’Arboç va ser fundada l’any 1958 i refundada l’any 2002.  
Bordegassos de Vilanova des de 1972.
Castellers de Castelldefels des de 1982.

Els Bordegassos de Vilanova és l’única colla castellera que no porta escut, de fet, no té escut. Segons ens van explicar membres de la colla, això és així perquè al principi no es van posar d’acord sobre quin escut portar i van decidir no portar-ne cap. També remarquen que els botons de la camisa són negres.
Una altra anècdota és que amb els Minyons de l’Arboç va un des fundadors de la colla de l’any 1958. Té més de 80 anys i és sense cap mena de dubte un dels castellers en actiu més vells i presumeix d’això.  
A manca de fer nous castells, a la nostra colla hi van haver novetats prou significatives. La canalla es va fent gran i, per primera vegada, la més veterana de la colla Iris Segura va fer de 2 i Ian Fernández ja va fer de terç.

Aquestes coses que dintre del món casteller són normals, a la nostra encara les vivim com autèntiques novetats. Ja ens anirem acostumant.

Per acaba dir que em va agradar la plaça Major de Vilanova i la Geltrú. Potser un pèl gran per a fer castells, però que ha sabut conserva eel mateix aire de quan va ser construïda a mitjans del segle XIX. De fet tot el barri està ple de cases velles, dels segles XIX i fins i tot anteriors, carrerons estrets i petites places amb edificis emblemàtics. Aquesta part és denomina Vilanova la vella.         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.