divendres, 7 de novembre del 2014

Una qüestió de democràcia

MARÇAL SINTES
Periodista

Primer Mariano Rajoy va celebrar satisfet la seva victòria just a l'assabentar-se que, tot i que ERC l'empenyia amb totes les seves forces, Artur Mas renunciava a la consulta suspesa pel Tribunal Constitucional. Renunciava a la consulta oficial i proposava una votació en el marc d'un procés participatiu que es portarà a terme mitjançant voluntaris. Això va esquerdar la unitat de les forces sobiranistes catalanes, especialment perquè el president
El més penós potser és que l'Executiu de Rajoy i el PP a l'uníson repeteixen que el 9-N, que ara no és més, però no menys, que un Onze de Setembre al novembre, no té les mínimes garanties democràtiques. ¡I ho diuen els que han impedit ferotgement que la consulta es pugui portar a terme amb normalitat! Ho diuen els que van organitzar a tot Espanya -també a Catalunya- taules per recollir firmes contra l'Estatut, el mateix Estatut que, després de ser aprovat pels catalans, van portar al Constitucional perquè aquest el reescrivís. Aquell procés participatiu organitzat el 2006 desbordava catalanofòbia, però ningú ho va impedir i el PP, en aquell moment a l'oposició, el va poder portar a terme amb completa normalitat.
¿Què han de fer els catalans el
9-N? El que vulguin, naturalment. A mi m'agradaria que Catalunya donés una lliçó de civisme i democràcia. Que Rajoy i el PP no aconseguissin desconcertar els ciutadans ni ficar-los la por al cos, com intenten i seguiran intentant. Que fos, com han estat els Onze de Setembre, una jornada reivindicativa, festiva i familiar.
I que els que no estan per la independència també hi participessin amb la seva papereta. Perquè ja no parlem només d'independència sí o independència no. El que han provocat Rajoy i el PP és que ara, en realitat, també estiguem parlant de democràcia.