dijous, 3 de desembre del 2015

A PROPÒSIT DE LA SUBSTITUCIÓ DELS NOMS FRANQUISTES D’AMPOSTA


El Ple de l’Ajuntament d’Amposta del passat 30 de novembre va aprovar amb l’abstenció del grup de CiU la substitució dels noms dels carrers amb més clares connotacions franquistes: el Garcia Morato i el Ruiz de Alda.
Les peticions per a substituir els noms d’aquests carrers va ser una constant durant algunes legislatures per part dels grups de l’oposició, però els anteriors equips de govern de CiU sempre s’hi havia oposat perquè, segon ells, no hi havia prou consens entre els veïns.  
I a mi què m’importa si hi havia o no consens entre els veïns? Potser el que no hi va haver va ser informació suficient!! ¿Trobeu que si als veïns se’ls hagués advertit de que aquests noms estaven vinculats amb el franquisme i que s’havien de substituir per la Llei de la Memòria Històrica (aprovada l’any 2007), no ho haurien comprés? O és que una majoria de veïns d’aquests carrers són nostàlgics del règim anterior?
Al llarg d’aquests anys he escrit al menys dues vegades sobre el que denomino noms dels carrers d’una altra època. M’explicaré. A part dels dos anteriors que són clarament franquistes, hi ha tota una sèrie de noms que avui en dia segur que no es posarien i, en algun cas (digueu-me malpensat), és possible que es posessin amb tota la intenció del món. El carrer Navarra per exemple pot tenir una doble interpretació. Tot i ser el nom d’una comunitat autònoma, curiosament era la de la divisió que comandava Garcia Valiño que també va tenir un carrer. A la raval dels Gemecs hi ha 3 carrers amb noms africans: CeutaMelilla i Larache. I un dels carrerons porta el nom d’Àfrica. ¿Suposo que coneixeu la relació de Franco y d’altres generals franquistes amb el Marroc i alguna de les seves places?
Hi ha d’altres carrers que poden tenir una doble interpretació com el Canàries (nom d’un cuirassat del bàndol rebel)  
Un altre carrer que no té cap tipus de relació amb la nostra ciutat és el Dos de Maig. Què fem a Amposta homenatjant uns fets que van passar a Madrid durant la guerra del Francès. En canvi no em consta que en hi hagi cap que recordi el setge de Barcelona de 1714 o de qualsevol altre acte heroic de quan Catalunya va perdre les llibertats.

També es va acordar treure les plaques que l’antic Ministerio de la Vivienda, amb el jou i les fletxes falangistes, feia col·locar als habitatges amb protecció oficial.
Durant el meu pas per l’ajuntament i gràcies a que em desplaço per Amposta a peu, en vaig poder descobrir moltes que, prèvia comunicació al cap de la brigada municipal a través de la comissió informativa de Serveis, eren retirades. A part de mi, cap regidor més va informar de cap troballa. I des de la meva sortida de l’ajuntament, no em consta que se’n hagi retirat cap més a pesar que a la Via Augusta, de tant en tant he publicat fotos d’algunes que he anat trobant o una al carrer Terol de la que em va informat Toni Espanya.
Que recordi, he anat penjant fotos de plaques que es trobaven als carrers: Grau, Cervantes, Enric Granados i Terol (en aquest carrer n’hi ha un total de 3)
Però sense cap mena de dubte, el símbol franquista més gran que hi ha a Amposta està situat al bloc d’habitatges que hi ha entre els carrer LaracheMelillaEuropa i la plaça de la Pau. Allí hi ha un rètol de grans dimensions amb la mateixa simbologia de els plaques de les que us he parlat anteriorment. Com que està gravat (i per tant forma part de la construcció), es van excusar amb la dificultat que comportava treure’l i va ser l’únic símbol que jo recordi que no va ser eliminat (d’entre els que tenia constància) En aquest cas potser la millor solució seria posar-hi una capa de guix per sobre.